Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om V-Dem

Varianter på Demokrati (V-Dem) syftar till att ta fram bättre indikatorer på demokrati. Det är ett helt nytt mätinstrument som gör det möjligt att mäta fler aspekter av demokrati än tidigare.

Projektet drivs av Statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och är ett samarbete mellan ett drygt femtiotal forskare från hela världen. Förutom dessa forskare består V-Dems världsomfattande nätverk av fem utredningsledare, två projektkoordinatorer, femton projektledare, mer än 30 regionala ledare, 200 ”landkoordinatorer”, samt 3000 landexperter. Detta gör projektet till ett av de största samhällsvetenskapliga forskningsprojekten någonsin.

Fler aspekter av demokrati

V-Dem samlar in data för 450 indikatorer på fem huvudtyper av demokrati:

1. elektoral demokrati (graden av fria val)
2. liberal demokrati (graden av individuell frihet och begränsningar på exekutiva makten)
3. deltagardemokrati (graden av bredd och djup i deltagandet i beslutsprocesser)
4. deliberativ demokrati (graden av respekt och rationalitet i politiska diskussioner innan beslut fattas)
5. jämlikhetsdemokrati (graden av jämlikhet i förutsättningar, exempelvis utbildning, hälsovård och ekonomi)
 

Världens största demokratidatabas

Databasen består av insamlad data från 201 länder från år 1789 till idag och innehåller ca 19 miljoner data. Därmed blir databasen den störta i sitt slag och möjliggör en mer detaljrik och mer nyanserad kunskap om demokrati än vad som finns i dagsläget. 

All data är tillgänglig för nedladdning för allmänheten på V-Dems officiella hemsida (www.v-dem.net). Det finns också sofistikerade analysverktyg som möjliggör för komparativa analyser mellan länder eller regioner. För att lära mer: https://v-dem.net/en/analysis/analysis/

Finansiärer

Projektet har flera finansieringskällor, du kan hitta info här: https://www.v-dem.net/en/v-dem-institute/funders/.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2018-09-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?