Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Data

V-Dem erbjuder ett nytt och mer djupgående sätt att mäta och analysera demokrati. Det unika med mätinstrumentet är en kombination av av fyra olika egenskaper:

1) V-Dem ser demokrati som ett begrepp med många dimensioner och flera delvis kontrasterande ideal beroende på typ av demokrati med minst sju huvudinriktningar.

2) I det nya mätinstrumentet görs bedömningar utifrån dessa sju huvudtyper av demokrati. Inom varje huvudtyp har forskarna definierat ett antal komponenter, som i sin tur graderas utifrån sammanlagt 329 olika indikatorer.

3) V-Dem mäter demokratins alla dimensioner från år 1900 till nutid för alla världens suveräna, och semi-suveräna politiska enheter, vilket utgör 112 år av politisk historia. Sammanlagt samlas data in från 206 länder.

4) Till skillnad från andra aktörer så är V-Dem fullständigt transparent i sina mätmetoder och data på alla nivåer, inklusive aggregeringsmetoder.

Demokrati - sju huvudområden
V-Dem inkluderar sju huvudtyper av demokratiprinciper: elektoral demokrati, liberal demokrati, majoritetsdemokrati, konsensusdemokrati, deltagardemokrati, deliberativ demokrati och jämnlikhetsdemokrati. Samtliga sju demokratityper bryts ner i olika komponenter (cirka 30 stycken) och sub-komponenter (nästan 100 stycken). På den mest disaggregerade nivån mäts dessa med 329 precisa och unika indikatorer.

Indikatorer - delas in i tre kategorier
A) Observerbara fakta som återfinns i existerande datamängder eller andra källor. Dessa indikatorer kodas av assistenter inom V-Dem på central nivå.

B) Observerbara fakta som vanligen inte återfinns i standardkällor. De kodas därför av V-Dems ”landkoordinatorer” (country coordinators). Dessa är som regel medborgare i det land där kodningen sker och forskare/forskarstuderande som känner landet väl.

C) Sist i kodningsprocessen kodar V-Dem ett antal subjektiva ”utvärderingsindikatorer”. De rör aspekter som är centrala för graden av demokrati men som inte är direkt observerbara och därför inte motsvaras av ”objektiva” data. Dessa utvärderande indikatorer genomförs därför inom ramen för V-Dem av land-experter (country experts), som har en dokumenterad expertis inom sitt område. Också dessa personer (i regel 15-20 stycken/land) är i huvudsak medborgare i de land där kodningen sker.

Utöver ovan nämnda land-experter kvalitetssäkrar V-Dem processen genom att låta fem oberoende experter koda varje indikator för varje land och samtliga år. I det här arbetet används enkäter där indikatorerna delats in i elva tematiska områden som sträcker sig från val- och exekutivmakten, till civilsamhället, media, jämlikhet, och det juridiska systemet.

 

 

Mer information om data och datainsamling

Vill du läsa mer om data och datainsamling besök gärna projektets officiella hemsida www.v-dem.net

 

Du kan också ladda ner och läsa projektets "codebook" som på vår hemsida.

 

 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2015-12-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pol.gu.se/varianter-pa-demokrati--v-dem-/data/
Utskriftsdatum: 2018-01-21