Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marie Demker

Professor

Marie Demker
Professor
Akademisk grad: Docent,
marie.demker@gu.se
031-786 1242

Rumsnummer: Fakultetskansliet Humanisten
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Statsvetenskapliga institutionen (Mer information)
Box 711
405 30 Göteborg
www.pol.gu.se
stats@pol.gu.se
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 411 23 Göteborg

Om Marie Demker

 

Professor i Statsvetenskap
Dekan för Humanistisk fakultet

Min forskning och undervisning berör i första hand europeisk politik och då särskilt politiska partier, ideologier, nationalism och utrikespolitiskt beslutsfattande men också vetenskapsteoretiska och metodologiska frågor. Jag har också sedan doktorandtiden ett starkt intresse för fransk politik.

Några av mina senaste vetenskapliga artiklar behandlar den anti-rasistiska normens genomslag vid partival, debatten om religionens samhälleliga uttryck samt arbetarklassens politiska sympatier för Sverigedemokraterna.

Min senaste monografi "Sverige åt svenskarna. Motstånd och mobilisering mot invandrare och invandring i Sverige" (Atlas akademi 2014) syntetiserade min nära nog kvartsekellånga forskning kring svensk främlingsfientlighet och dess roll i svensk opinionsbildning.

Jag är en av initiativtagarna till Partiforskningsprogrammet som, med bas på Statsvetenskapliga institutionen (GU), är ett nätverk av forskare som har ett särskilt fokus på politiska partier. Inom dess ramar medverkar jag i ett Vetenskapsråds-finansierat forskningsprojekt som leds från Linnéuniversitetet - Minskad konflikt och polarisering i västeuropeiska partisystem? Därutöver är jag, tillsammans med Knut Heidar och Karina Kosiara-Pedersen, medlem av redaktörsgruppen för ett av Riksbankens Jubileumsfond finansierat nordiskt forskningsnätverk som arbetar med en antologi kring nordiska partiorganisationer och partimedlemmar. I juni utkommer också boken "Digital demokrati? Politiska partier i en ny tid" (Atlas) där jag tillsammans med Ulf Bjereld, Sofie Blombäck och Linn Sandberg analyserar och diskuterar hur de politiska partiernas funktion påverkas av sociala medier och politikens digitalisering.

Mellan 2005 och 2011 publicerade jag tillsammans med Ulf Bjereld en trilogi med fokus på makt, identitet och kommunikation. Böckerna var "I Vattumannens tid (2005), "Kampen om kunskapen (2008) samt "Den nödvändiga politiken" (2011). Vår tes var att individualisering och globalisering stöpte om inte bara det svenska samhällets politiska förutsättningar utan också andra västliga samhällen genom förändrade auktoritetsförhållanden, kommunikationsteknologins möjligheter och framväxten av kunskapsbaserade konflikter. Den första boken i serien publiceras i januari 2018 under nytt namn "1968: När allt började" och med ett helt nyskrivet inledningskapitel.

Jag har under hela min aktiva tid som universitetslärare publicerat läromedel. Under 2018 utkommer den fjärde reviderade upplagan av ”Varför vetenskap? Om vikten av problem och teori i forskningsprocessen” (tillsammans med Ulf Bjereld och Jonas Hinnfors). Bland andra läroböcker kan nämnas min medverkan i ”Sverige i världen” (3:e uppl. Red. Brommesson och Ekengren) samt ”Partier och partisystem” (red. Hagevi).

                                          ***

Min ämnesbakgrund är en journalistexamen vid dåvarande Journalisthögskolan i Göteborg, en kandidatexamen i statsvetenskap (inkluderande historia och filosofi) samt en magisterexamen i teoretisk filosofi. Jag har arbetat som journalist, men också tidigare försörjt mig bl a som korrekturläsare på annonsbyrå och med kontorsarbete inom vården.

Jag var under 2012-2016 prodekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten med särskilt ansvar för strategiska frågor kring forskning och utbildning på forskarnivå. Sedan januari 2017 är jag dekan för Humanistisk fakultet.

Jag har haft ett stort antal lednings- och förtroendeuppdrag, bl a ledamot av Örebro universitets styrelse, Göteborgs universitets styrelse, Teologiska Högskolans styrelse, Göteborgs symfonikers styrelse samt Vetenskapsrådets ämnesråd för Humaniora och samhällsvetenskap. Jag har också medverkat som expert i statliga utredningar. Sedan 2015 är jag invald som arbetande ledamot i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg (KVVS).

Jag håller ofta offentliga föredrag och anföranden samt deltar i paneler och arbetsgrupper mot bakgrund av mina forskningsområden, samt medverkar i ett flertal medier både som frilansskribent och kommentator till aktuella samhällsfrågor. Jag är också fast krönikör på Borås Tidnings ledarsida.

Här talar jag om min bok ”Sverige åt svenskarna” i ett program från Utbildningsradion: UR Play - En bok en författare - Sverige åt svenskarna

För en förteckning över mina publicerade arbeten, se fliken publikationer på denna sida. För en överblick över min akademiska verksamhet se bilagd CV.
 

Utvalda publikationer

Oförändrat motstånd mot flyktingmottagning men stärkt hotbild kring religion och svensk kultur
Marie Demker
Sprickor i fasaden, U Andersson, A. Carlander, E. Lindgren och M. (red) SOM no 72, Göteborgs universitet SOM-institutet, 2018

"Medborgarskap och delaktighet”
Ulf Bjereld, Marie Demker
Det sociala kontraktet i en digital tid. Temarapport 2016:2 Digitaliseringskommissionen, Stockholm 2016, Stockholm, Regeringskansliet SOU, 2016

”Xenophobia in Sweden. Public opinion and political mobilization”
Marie Demker, Sara van der Meiden
Jamin, Jérôme (red) L’extrême droite en Europe, Bryssel, Bruylant, 2016

Visar 191 - 200 av 204

2005

Debattartikel om individualiseringen i det svenska samhället
Marie Demker, Ulf Bjereld
Dagens Nyheter 18 mars 2005, Artikel i övriga tidskrifter 2005
Artikel i övriga tidskrifter

Genmäle till Henric Borgström angående Göran Perssons utrikespolitik
Marie Demker
Sydsvenska Dagbladet 2 maj 2005, Recension 2005
Recension

The quest for Victims and Offenders. Political attitudes as a Consequence of a Victim-centred Crime Policy
Marie Demker
Nordic International Studies Association’s konferens i Reykjavik 11-13 augusti 2005, Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet) 2005
Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)

Självmordets dialektik. En studie av Kierkegaards ’Sjukdomen till döds
Marie Demker
Filosofisk Tidskrift, Artikel i övriga tidskrifter 2005
Artikel i övriga tidskrifter

Dans på slak lina. Sverige och den grekiska diktaturen 1967-1974
Marie Demker
Göteborg, Göteborg University, Rapport 2005
Rapport

Kulturartikel om valfrihetsbegreppets historia
Marie Demker
Göteborgs-Posten 28 december 2005, Recension 2005
Recension

I vattumannens tid
Ulf Bjereld, Marie Demker
Hjalmarsson & Högberg, Bok 2005
Bok

2004

Liberalerna och kriget i Irak
Ulf Bjereld, Marie Demker
Dagens Nyheter, Artikel i övriga tidskrifter 2004
Artikel i övriga tidskrifter

Enkönad historia
Ulf Bjereld, Marie Demker, Jonas Hinnfors
Dagens Nyheter, Kultur, Artikel i övriga tidskrifter 2004
Artikel i övriga tidskrifter

Visar 191 - 200 av 204

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-09-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?