Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Marie Demker

Professor

Marie Demker
Professor
Akademisk grad: Docent,
marie.demker@gu.se
031-786 1242

Rumsnummer: Fakultetskansliet Humanisten
Postadress: Box 200, 40530 Göteborg
Besöksadress: Renströmsgatan 6 , 41255 Göteborg


Statsvetenskapliga institutionen (Mer information)
Box 711
405 30 Göteborg
www.pol.gu.se
stats@pol.gu.se
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 411 23 Göteborg

Om Marie Demker

 

Professor i Statsvetenskap
Dekan för Humanistisk fakultet

Min forskning och undervisning berör i första hand europeisk politik och då särskilt politiska partier, ideologier, nationalism och utrikespolitiskt beslutsfattande men också vetenskapsteoretiska och metodologiska frågor. Jag har också sedan doktorandtiden ett starkt intresse för fransk politik.

Några av mina senaste vetenskapliga artiklar behandlar den anti-rasistiska normens genomslag vid partival, debatten om religionens samhälleliga uttryck samt arbetarklassens politiska sympatier för Sverigedemokraterna.

Min senaste monografi "Sverige åt svenskarna. Motstånd och mobilisering mot invandrare och invandring i Sverige" (Atlas akademi 2014) syntetiserade min nära nog kvartsekellånga forskning kring svensk främlingsfientlighet och dess roll i svensk opinionsbildning.

Jag är en av initiativtagarna till Partiforskningsprogrammet som, med bas på Statsvetenskapliga institutionen (GU), är ett nätverk av forskare som har ett särskilt fokus på politiska partier. Inom dess ramar medverkar jag i ett Vetenskapsråds-finansierat forskningsprojekt som leds från Linnéuniversitetet - Minskad konflikt och polarisering i västeuropeiska partisystem? Därutöver är jag, tillsammans med Knut Heidar och Karina Kosiara-Pedersen, medlem av redaktörsgruppen för ett av Riksbankens Jubileumsfond finansierat nordiskt forskningsnätverk som arbetar med en antologi kring nordiska partiorganisationer och partimedlemmar. I juni utkommer också boken "Digital demokrati? Politiska partier i en ny tid" (Atlas) där jag tillsammans med Ulf Bjereld, Sofie Blombäck och Linn Sandberg analyserar och diskuterar hur de politiska partiernas funktion påverkas av sociala medier och politikens digitalisering.

Mellan 2005 och 2011 publicerade jag tillsammans med Ulf Bjereld en trilogi med fokus på makt, identitet och kommunikation. Böckerna var "I Vattumannens tid (2005), "Kampen om kunskapen (2008) samt "Den nödvändiga politiken" (2011). Vår tes var att individualisering och globalisering stöpte om inte bara det svenska samhällets politiska förutsättningar utan också andra västliga samhällen genom förändrade auktoritetsförhållanden, kommunikationsteknologins möjligheter och framväxten av kunskapsbaserade konflikter. Den första boken i serien publiceras i januari 2018 under nytt namn "1968: När allt började" och med ett helt nyskrivet inledningskapitel.

Jag har under hela min aktiva tid som universitetslärare publicerat läromedel. Under 2018 utkommer den fjärde reviderade upplagan av ”Varför vetenskap? Om vikten av problem och teori i forskningsprocessen” (tillsammans med Ulf Bjereld och Jonas Hinnfors). Bland andra läroböcker kan nämnas min medverkan i ”Sverige i världen” (3:e uppl. Red. Brommesson och Ekengren) samt ”Partier och partisystem” (red. Hagevi).

                                          ***

Min ämnesbakgrund är en journalistexamen vid dåvarande Journalisthögskolan i Göteborg, en kandidatexamen i statsvetenskap (inkluderande historia och filosofi) samt en magisterexamen i teoretisk filosofi. Jag har arbetat som journalist, men också tidigare försörjt mig bl a som korrekturläsare på annonsbyrå och med kontorsarbete inom vården.

Jag var under 2012-2016 prodekan vid Samhällsvetenskapliga fakulteten med särskilt ansvar för strategiska frågor kring forskning och utbildning på forskarnivå. Sedan januari 2017 är jag dekan för Humanistisk fakultet.

Jag har haft ett stort antal lednings- och förtroendeuppdrag, bl a ledamot av Örebro universitets styrelse, Göteborgs universitets styrelse, Teologiska Högskolans styrelse, Göteborgs symfonikers styrelse samt Vetenskapsrådets ämnesråd för Humaniora och samhällsvetenskap. Jag har också medverkat som expert i statliga utredningar. Sedan 2015 är jag invald som arbetande ledamot i Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhället i Göteborg (KVVS).

Jag håller ofta offentliga föredrag och anföranden samt deltar i paneler och arbetsgrupper mot bakgrund av mina forskningsområden, samt medverkar i ett flertal medier både som frilansskribent och kommentator till aktuella samhällsfrågor. Jag är också fast krönikör på Borås Tidnings ledarsida.

Här talar jag om min bok ”Sverige åt svenskarna” i ett program från Utbildningsradion: UR Play - En bok en författare - Sverige åt svenskarna

För en förteckning över mina publicerade arbeten, se fliken publikationer på denna sida. För en överblick över min akademiska verksamhet se bilagd CV.
 

Utvalda publikationer

Oförändrat motstånd mot flyktingmottagning men stärkt hotbild kring religion och svensk kultur
Marie Demker
Sprickor i fasaden, U Andersson, A. Carlander, E. Lindgren och M. (red) SOM no 72, Göteborgs universitet SOM-institutet, 2018

"Medborgarskap och delaktighet”
Ulf Bjereld, Marie Demker
Det sociala kontraktet i en digital tid. Temarapport 2016:2 Digitaliseringskommissionen, Stockholm 2016, Stockholm, Regeringskansliet SOU, 2016

”Xenophobia in Sweden. Public opinion and political mobilization”
Marie Demker, Sara van der Meiden
Jamin, Jérôme (red) L’extrême droite en Europe, Bryssel, Bruylant, 2016

Visar 51 - 60 av 204

2017

2016

Politiska instituitioner allt mindre relevanta i framtiden
Marie Demker
Göteborgs-Posten 31 december 2016, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

En mer jämställd trafikpolitik uppskattas inte av alla
Marie Demker
Borås Tidning 11 december 2016, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Överallt tycks begreppet "sanning" vara ifrågasatt
Marie Demker
Borås Tidning 13 november 2016, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Valet står mellan ny politik eller högre murar
Marie Demker
Borås Tidning 9 oktober 2016, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Ologiskt med sekulär ceremoni vid riksdagsöppnandet
Marie Demker
Borås Tidning 18 september 2016, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Religionens värde i samhället
Marie Demker
Tidningen Dagen, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

När rädslan tar över syns fiender överallt
Marie Demker
Aftonbladet, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Partiledarna bör akta sig för att leka med elden
Marie Demker
Göteborgs-Posten, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Varning för fallgropar i kamp mot extremism
Robin Andersson, Marie Demker, Thomas Johansson, Göran Larsson, Christer Matsson et al.
Svenska Dagbladet, Artikel i dagstidning 2016
Artikel i dagstidning

Visar 51 - 60 av 204

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-09-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?