Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Maria Solevid

Universitetslektor

Maria Solevid
Universitetslektor , Viceprefekt
Akademisk grad: Docent,
maria.solevid@pol.gu.se
031-786 1844

Rumsnummer: B548
Postadress: Box 711, 40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 41123 Göteborg


Statsvetenskapliga institutionen (Mer information)
Box 711
405 30 Göteborg
www.pol.gu.se
stats@pol.gu.se
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 411 23 Göteborg

Om Maria Solevid

Presentation

Jag är docent i statsvetenskap och arbetar som universitetslektor och vice prefekt med utbildningsansvar vid Statsvetenskapliga institutionen. Jag bedriver min huvudsakliga forskning inom Centrum för åldrande och hälsa, AgeCap och svenska Valforskningsprogrammet. Jag är också en av skribenterna på den statsvetenskapliga bloggen Politologerna. Jag har tidigare också arbetat som undersökningsledare vid SOM-institutet (www.som.gu.se). 

År 2009 erhöll jag min doktorsexamen från Göteborgs universitet med avhandlingen ”Voices from the Welfare State. Dissatisfaction and Political Action in Sweden”. Avhandlingen undersöker sambandet mellan välfärdsmissnöje och politiskt deltagande och hur erfarenhet av olika välfärdsinstitutioner som skola, vård och äldreomsorg, påverkar detta samband.

Forskningsintresse

Mina huvudsakliga forskningsintressen är politiskt beteende, politisk opinion och politisk psykologi. Min forskning fokuserar på politiskt deltagande, både valdeltagande och deltagande utöver val samt förklaring till och konsekvenser av samhällsoro. Jag har ett allmänt intresse av hur uppfattningar av politik, till exempel missnöje i sakfrågor, uppfattningar om korruption och samhällsoro, påverkar medborgarnas politiska engagemang. Jag är också intresserad av mekanismerna som leder till att politiskt deltagande är ojämlikt fördelat mellan medborgare samt mer specifikt vilka mekanismer i livssituationen som bidrar till att hindra eller mobiliera äldre personers politiska intresse till engagemang och deltagande. Jag har även ett stort intresse för metodfrågor i enkätundersökningar. 

Nuvarande forskning

Min huvudsakliga forskning sker för närvarande inom ramen för AgeCap och mer specifikt forskar jag om hur kapabilitet påverkar politiskt deltagande bland äldre personer. Jag har tidigare bedrivit forskning i projektet "Orons politik" (projektledare Lena Wängnerud) som handlar om varför det finns skillnader mellan män och kvinnor när det gäller oro, samt vilka konsekvenser oro får för medborgares politiska beteende.

Inom ramen för mitt tidigare uppdrag på SOM-institutet ledde jag 2014 SOM-undersökningen till utlandssvenskar och 2016-2017 den lokala SOM-undersökningen i Göteborg. Inom ramen för de här tre undersökningarna har jag särskilt intresserat mig för hur politiskt intresse och politiskt engagemang ser ut bland utlandssvenskar och vilka likheter och skillnader som finns med personer boendes i Sverige samt politisk opinion, förtroende och deltagande i Göteborg.

Undervisning

Jag undervisar huvudsakligen inom Masterprogrammet i statsvetenskap. Sedan 2007 är jag kursansvarig för kursen ”Applied Statistical Analysis” (SF2321). Jag är uppsatsexaminator på kandidatnivå och jag handleder uppsatser på kandidat- respektive masternivå inom mina intresseområden.

Visar 1 - 10 av 46

2019

Röst(D)elning i Göteborg 2018
Maria Solevid, Henrik Oscarsson
Ingen kommer undan kulturen, Göteborg, SOM-institutet, Göteborgs universitet, Kapitel i bok 2019
Kapitel i bok

Well-being and Political Participation in Ageing Populations
Maria Solevid
International Association of Gerontology and Geriatrics European Region Congress. Gothenburg, May 23-25., Poster (konferens) 2019
Poster (konferens)

Well-being and Political Participation in Ageing Populations
Maria Solevid
European Consortium of Political Research, General Conference. Wroclaw, September 4-7 / Annual Meeting of Swedish Political Science Association. Norrköping, October 2-4., Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet) 2019
Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)

2018

The Moderating Effect of Categorical and Non-Categorical Gender on Political Attitudes”: Evidence from Sweden
Maria Solevid, Lena Wängnerud, Monika Djerf-Pierre, Elias Markstedt
Annual Conference of Midwest Political Science Association. 5-8 April, Chicago. , Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet) 2018
Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)

Political participation among older people: A capability approach
Maria Solevid
Annual Conference of Midwest Political Science Association. 5-8 April, Chicago. , Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet) 2018
Konferensbidrag (offentliggjort, men ej förlagsutgivet)

Västlänken – en fråga om förtroende
Dennis Andersson, Henrik Oscarsson, Maria Solevid
Hemma Väst, Göteborg, SOM-institutet, Göteborgs universitet, Kapitel i bok 2018
Kapitel i bok

2017

Demokrati och delaktighet i Göteborg. SOM-rapport 2017:14
Linn Annerstedt, Maria Solevid
Göteborg, Göteborgs Universitet, SOM-institutet, Rapport 2017
Rapport

Entreprenörsanda i Göteborg. SOM-rapport 2017:15
Linn Annerstedt, Maria Solevid
Göteborg, Göteborgs Universitet, SOM-institutet, Rapport 2017
Rapport

Visar 1 - 10 av 46

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-09-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?