Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Markus Johansson

Forskare

Markus Johansson
Forskare
markus.johansson@pol.gu.se
031-786 1200

Rumsnummer: C405
Postadress: Box 711, 40530 Göteborg
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 41123 Göteborg


Statsvetenskapliga institutionen (Mer information)
Box 711
405 30 Göteborg
www.pol.gu.se
stats@pol.gu.se
Besöksadress: Sprängkullsgatan 19 , 411 23 Göteborg

Om Markus Johansson

Forskningsområden

Europeisk integration, EU-politik, EU:s institutioner, beslutsfattande i EU:s ministerråd, förhandlingsteori, EU:s gemensamma utrikespolitik, kollektivt handlande.

Nuvarande forskning

Jag är för närvarande postdoktoral forskare vid Centrum för Europaforskning (CERGU) med placering vid statsvetenskapliga institutionen. Jag är även en del av Centrum för studier av kollektivt handlande (CeCAR).
Mitt postdok-projekt handlar om vilka effekter det har om stater som ingår i ett samarbete (här EU) inte uppfyller sina åtaganden och genomför de gemensamma besluten. Med grund i ett antagande om att stater endast väljer att fatta gemensamma beslut om de också har anledning att tro att besluten kommer att genomföras, så ämnar jag testa om och under vilka omständigheter det här antagandet gäller. Empiriskt fokuserar projektet på förhandlingar i EU:s ministerråd.
Även i min avhandling från 2015 studerade jag förhandlingar i ministerrådet, då jag undersökte hur representanter för EU:s medlemsstaters regeringar använder sig av inrikespolitiska begränsningar när de förhandlar. I avhandlingen undersökte jag hur inrikespolitiska begränsningar kommuniceras, av vilka förhandlare, och ifall det leder till inflytande.
I såväl postdok-projektet som i mitt avhandlingsprojekt har jag arbetat med enkätdata med medlemsstatsförhandlare i EU:s ministerråd som handlar om samarbete och förhandlingar. Datan har samlats in vart tredje år sedan 2003, och jag har arbetat med insamling och analys tillsammans med Daniel Naurin och Rutger Lindahl i omgångarna som genomförts 2012, 2015 och 2018. Utöver detta har jag även forskat om ledarskap inom EU:s utrikespolitik i ett projekt som leds av Lisbeth Aggestam.

Undervisning

Jag undervisar i huvudsak på grund- och avancerad nivå på de olika Europaprogrammen med fokus på europeisk politik och den Europeiska Unionen. Jag handleder och examinerar kandidat- och masteruppsatser.

Utbildning

Fil. Dr. i statsvetenskap 2015. Double degree mellan Göteborgs universitet och Antwerpens universitet.
M.Sc. i European Affairs, Lunds universitet, 2009.

Visar 11 - 13 av 13

2012

Schweden
Markus Johansson, Daniel Naurin
Jahrbuch der Europäische Integration 2011, Baden-Baden, Nomos, Kapitel i bok 2012
Kapitel i bok

2010

Schweden
Markus Johansson, Daniel Naurin
Jahrbuch der Europäischen Integration, Baden-Baden, Nomos, Kapitel i bok 2010
Kapitel i bok

A Matter of Context
Markus Johansson
Centre for European Studies Working paper series, Lund University, Artikel i övriga tidskrifter 2010
Artikel i övriga tidskrifter

Visar 11 - 13 av 13

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-09-12
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?