Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statsvetenskap - en livaktig vetenskap!

Statsvetenskap är ett av de äldsta ämnena inom samhällsvetenskapen. Redan gamla greker som Platon och Aristoteles skrev böcker om staten och politiken.

Dagens statsvetenskap är en modern och mycket livaktig samhällsvetenskap som står i centrum för både debatt och forskning kring samhälle och politik.

Universitetes första professor i statsvetenskap var Rudolf Kjellén (1864-1922). År 1901 utnämndes han till professor i statskunskap och statistik vid Göteborgs högskola, som universitetet hette på den tiden.

Valforskningens fader

Jörgen Westerståhl (1916-2006) uppbar sin professur i statsvetenskap vid universitetet mellan 1952-1982. Foto: Göran Olofsson

Jörgen Westerståhl banade väg för en av de forskningsinriktningar som statsvetenskapliga institutionen är mest känd för idag - valforskning. Han var pionjär inom forskning om medier och opinionsbildning i Sverige. År 1954 introducerade Westerståhl de stora väljarundersökningarna som blev utgångspunkten för det Svenska valforskningsprogrammet. Forskning om opinion och demokrati är idag ett av Göteborgs universitets styrkeområden.

Föreläsningar till Westerståhls ära

Varje år håller statsvetenskapliga institutionen en Jörgen Westerståhl Lecture till Westerståhls ära. I Jörgen Westerståhls anda erbjuder dessa föreläsningar kunskap om demokratins och politikens betydelse för samhällsutvecklingen. Alla är välkomna att delta. 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-04-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?