Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Seminarier

Vid institutionen anordnas flertalet seminarieserier. Seminarierna hör till kärnan i vårt vetenskapliga samtal och är öppna för allmänheten. Tid och plats för seminarierna annonseras i vårt kalendarium.

Allmänna forskningsseminariet (AFS)

Ordförande: Bo Rothstein.

Allmänna forskningsseminariet är institutionens samlande seminarium. Här presenteras nydanande forskning från statsvetenskapens samtliga grenar och även från andra ämnesområden med relevans för ämnets utveckling. På seminarierna medverkar såväl institutionens egna medarbetare som inbjudna gäster.

Seminariet i internationell politik (IP)

Ordförande: Adrian Hyde-Price.

Vid seminariet diskuteras frågor som i vid mening rör internationell och global politik. Seminariet i internationell politik sammanträder ca fyra gånger per termin. På seminarierna medverkar såväl institutionens egna medarbetare som inbjudna gäster. Det finns möjlighet att presentera projektidéer, ansökningar och även mer färdiga texter.

Seminariet i offentlig politik och förvaltning (OPF)

Ordförande: Carl Dahlström.

Vid seminariet diskuteras forskning om förvaltnings- och policyfrågor. Uppsatserna som presenteras har inte sällan jämförande inslag, antingen över tid eller mellan olika fall. Varje termin har vi en blandning av presentatörer från institutionen och gäster utifrån. Vi sammanträder normalt en onsdag i månaden under vår- och hösttermin. Seminarierna är en och en halv timme långa, tiden oftast 13.15-14.45 och lokalen vanligtvis rum B340 på Sprängkullsgatan 19.

Val, opinion och demokrati (VOD)

Ordförande: Henrik Ekengren Oscarsson och Maria Solevid.

Seminariet i Val, Opinion och Demokrati spänner över ett brett ämnesfält. Vi välkomnar presentationer av forskning som handlar om val, väljarbeteende, politiskt deltagande, politiska partier, medborgarnas opinioner, media, kampanjer samt hur olika politiska system påverkar förutsättningar för dessa nyss nämnda företeelser. Forskningen som presenteras på seminariet kan jämföra individer, val och partier i ett land eller region eller jämföra på mikro-, makro- eller parti/valnivå eller fokusera särskilt utvalda fall och händelser.

Lunchseminarier, Quality of Government (QoG)

Ordförande: Monika Bauhr.

QoG-institutet arrangerar seminarier kring samhällsstyrningens kvalitet samt korruptionens orsaker och konsekvenser. Seminarierna belyser frågan om hur politiska institutioner av hög kvalitet skapas och upprätthålls samt hur korruption och samhällsstyrningens kvalitet påverkar olika politikområden, såsom till exempel hälsa, miljö, socialpolitik och fattigdom.

QoG-institutet bjuder in talare från den internationella forskarmiljön samt experter från NGO:s och andra typer av organisationer till lunchseminarierna. Seminarierna pågår ca en timma och inleds med en kort presentation av talaren (30-35 min) följd av en allmän diskussion kring det aktuella ämnet.

Lunchseminarier, Varieties of Democracy Institutet (V-Dem)

Ordförande: Anna Lührmann.

V-Dem Institutet arrangerar en rad seminarier med fokus på demokratifrågor. Internationella forskare samt delar av V-Dems Globala Team kommer till V-Dem Institutet för att presentera sin forskning.

Seminarierna kommer bland annat att fokusera på våld i samband med val i demokratiska länder, partisystemets stabilitet i nya demokratier, demokratiska och auktoritära regimer och olikheter mellan demokratier. Seminarierna pågår i ca en timma och inleds med en kort presentation av talaren (30-35 min), detta följs av en allmän diskussion kring det aktuella ämnet.

Partiforskningsseminariet

Partiforskningsprogrammet vid institutionen arrangerar regelbundna forskarseminarier med fokus på partier. 


 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-05-09
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?