Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Valforskningsprogrammet

 

 

 

Institutionens valforskningsprogram är ett av de äldsta forskningsprojekten i världen kring väljare och val. Allt började med en provstudie i samband med kommunvalen i Borås med omnejd 1954. Sedan 1956 har väljarundersökningar genomförts i samarbete med Statistiska centralbyrån vid samtliga ordinarie riksdagsval, vid folkomröstningarna och vid Europaparlamentsvalen.

Programmets inriktning är inte enbart på analyser av väljarbeteende utan också på valens politiska betydelse och den representativa demokratins funktionssätt. Därför genomförs också en rad studier kring andra aktörer i de politiska valen.

Forskningsområden:

* Studier av svenskt väljarbeteende.
* Systematiska studier av mediernas innehåll och agerande under valrörelserna (i samarbete med Journalisthögskolan sedan
slutet av 1970-talet).
* Undersökningar av partiernas agerande under valrörelserna.
* Undersökningar med valda riksdagsledamöter (representationsundersökningar).
* Opinionsundersökningar mellan valen på nationell och regional nivå (samarbete med SOM-institutet).
* Medverkan i European Election Studies (komparativa analyser av Europaparlamentsvalen), i The European Representation Study (analyser av europeisk representativ demokrati med bl a studier av EU-parlamentarikerna i Strasbourg och riksdagsledamöter i tio EU-länder), i Comparative Studies of Electoral Systems, (jämförbara väljarstudier i ett 20-tal länder), i Nordleg (nordiskt projekt kring representativ demokrati), i The True European Voter (EU-program för valforskning).

Läs mer på Valforskningsprogrammets hemsida

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2018-09-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?