Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En forskningsstudie om graviditetens politiska konsekvenser

Att bli med barn är en av de viktigaste händelserna i livet. Trots detta saknas forskning om hur graviditet och förlossning påverkar individens syn på samhället. Projektet ”I väntans tider” är det första som systematiskt undersöker hur en gravid kvinna och hennes partner påverkas i sin syn på samhället av graviditet och förlossning.

Det finns ganska mycket forskning om hur och varför människor förändrar sin syn på samhället. Men än så länge har graviditeten och förlossningen inte blivit betraktade som processer av politisk betydelse inom forskningen. I projektet är vi intresserade av hur intresset för samhällsfrågor ökar eller minskar och hur uppfattningar och åsikter om samhället förändras under en graviditet och i tidigt föräldraskap.

Studerar hur uppfattningar skapas och förändras

Förståelse för dessa processer är avgörande för att samhället ska kunna möta medborgare i den här situationen på ett lyhört vis. Projektet behövs också för att öka kunskapen om föräldrars olika erfarenheter av samhällets stöd samt för att förklara det kända faktum att kvinnor och män engagerar sig på olika sätt i olika frågor och tycker olika saker. Eftersom graviditet och förlossning påverkar de flesta människor och eftersom de oftast är livsavgörande händelser, behövs projektet för att ge en heltäckande bild av hur samhällsuppfattningar skapas och förändras och hur vi ska förstå skillnader mellan olika kvinnor och män.

Forskningssamarbete

Projektet är ett samarbete mellan barnmorskor och förlossningsläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Sahlgrenska akademin och statsvetare vid statsvetenskapliga institutionen och SOM-institutet, alla vid Göteborgs universitet.

Kontakt

Välkommen att kontakta projektledaren Elin Naurin om du har frågor: elin.naurin@pol.gu.se

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-09-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?