Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskning

Vår forskningsprofil fokuserar på väljare och val, opinion och demokrati, bygget av goda politiska institutioner, globaliseringsfrågor och internationell politik, europapolitik, miljöpolitik, korruption, storskaligt kollektivt handlande, politiska idéer samt politiska partier. 

Statsvetenskapliga institutionen är internationellt känd för sina kvantitativa databaser. Sedan 1956 har Valforskningsprogrammet i samarbete med SCB (Statistiska centralbyrån) genomfört de svenska valundersökningarna. Internationellt sett är dessa bland de bästa databaser som finns inom valforskning.

Varje år genomför också SOM-institutet de så kallade SOM-undersökningarna som har en mycket stark ställning inom opinionsforskningen.

Partiforskningsprogrammet är ett relativt nystartat program som intresserar sig för såväl normativa som empiriska frågor kring partiernas plats i det politiska systemet men också för partiernas interna liv, utveckling och historia.

CERGU (Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet) sysslar med mångvetenskaplig forskning i frågor med anknytning till Europa. Verksamheten vid CERGU är klassad som ett Jean Monnet European Centre of Excellence.

Institutionen bedriver forskning om orsaken till och konsekvenserna av korruption och samhällsstyrningens kvalitet. Antalet forskare gör QoG-institutet (Quality of Government) till det största i världen inom det här forskningsområdet. 

V-Dem (Varieties of Democracy) är världens största demokratidatabas. V-Dem:s data möjliggör en detaljerad och nyanserad analys av praktiskt taget alla aspekter av demokrati. År 2016 vann databasen pris för bästa databas vid American Political Science Associations årsmöte.

GLD-programmet (Governance and Local Development) grundades år 2015 och samlar forskare från hela världen i ett försök att främja förståelse av samhällsstyrning och utveckling.

2016 beslutade universitet att satsa stort på de globala samhällsutmaningarna, UGOT Challenges. Ett av de sex centra som ingår i satsningen är CeCAR (Centre for Collective Action Reserach) som bedriver forskning om faktorerna bakom framgångsrikt storskaligt kollektivt handlande.  

Excellent miljö

Vid den senaste utvärderingen av svensk statsvetenskap som utfördes på uppdrag av Vetenskapsrådet 2002, rankades forskningen vid Göteborgs universitet som den bästa i landet. Vid Göteborgs universitets utvärdering 2011 (RED10) fick forskningen vid institutionen omdömet "excellent".
 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-05-29
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?