V-Dem släpper 2018 års demokratidata

Nyhet: 2019-04-08

Forskare, policymakers och journalister från hela världen använder data från Varieties of Democracy (V-Dem) för att förstå de utmaningar världen står inför. Idag lanserar V-Dem-institutet en uppdaterad version av sitt prisbelönta dataset som inkluderar 202 länder från 1789–2018.

Demokratins tillstånd i världen fortsätter att försämras. I slutet av 2018 uppvisade 24 länder att deras demokratiska institutioner "eroderats". Många av dessa länder är befolkningsrika demokratier som Brasilien, Tjeckien, Indien, Ungern, Polen och USA. I dessa länder bor så stor andel som en tredjedel av världens befolkning.

Årets nya data inkluderar helt nya index och indikatorer som mäter sociala medier, legitimation och exkludering: Hur såg demokratin ut för 200 år sedan, och vad är demokratins status idag? Vad är "exklusion" och hur manifesterar det sig i dagens samhällen? Är digitala medier en utmaning för demokratin?

Översikt över V-Dems nya data:
- Data finns tillgänglig för visualisering via projektets hemsida: https://www.v-dem.net/en/analysis/

- Dataseten kan laddas ner gratis och i flera olika format (SPSS, STATA, CSV, R) https://www.v-dem.net/en/data/data-version-9/

- Antal länder: 202 länder, mellan åren 1789–2018

- 450+ indikatorer, 81 index och 5 huvudindex

- Nya indikatorer och index inom områden som sociala medier, legitimation och exklusion

- Data är insamlande med hjälp av 3000 lokala landsexperter från 180 länder.

Ny demokratirapport i maj

I maj 2019 kommer årets Democracy Report att publiceras. Anna Lührmann, V-Dems biträdande föreståndare, sammanfattar rapportens viktigaste resultat:

”Att demokratin är på nedgång i ett stort antal länder runt om i världen är mycket oroande. Samtidigt är det viktigt att lyfta fram att majoriteten av världens demokratiers visar prov på motståndskraft mot dagens globala utmaningar - digitalisering, invandring, finanskris – vilket ger en viss anledning till att vara optimistisk för demokratins framtid”.

Kontaktinformation:
V-Dem Institutet: Natalia Stepanova, e-post: contact@v-dem.net, telefon: 031 7863043.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04