Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Studenter i samtal med nobelpristagare

Nyhet: 2019-12-17

Den 8 december 2019 föreläste 1986 års nobelpristagare i kemi John Polanyi på Göteborgs universitet. Efter föreläsningen mötte han några av universitetets studenter i ett rundabordssamtal, tre av dem är masterstudenter vid Statsvetenskapliga institutionen.

Den tysk-kanadensiske nobelpristagaren i kemi John Polanyi, verksam vid University of Toronto, var under Nobel Week Dialogue inbjuden till Göteborgs universitet för att tala om hur vi kan förhindra ett kärnvapenkrig och diskutera dessa frågor med några av universitetes studenter.

En av studenterna som deltog i samtalet är Muna Nuur Mohamed som läser andra året på masterprogrammet i international administration and global governance (IAGG).

Muna, varför är en samhällsvetares perspektiv viktiga i frågor som handlar om att förhindra kärnvapenkrig?

– Frågan är högst aktuell eftersom risken för kärnvapenkrig inte har varit så stor sedan andra världskriget. Det här är ett politiskt styrt område och då behövs samhällsvetarna. Vi är duktiga på att förklara hur olika saker hänger ihop på en lokal, nationell och global nivå inom många olika samhällsområden. Det vi får lära oss under vår utbildning är att söka, bedöma och analysera information som utgör beslutsunderlag för olika organisationer, politiska organ och näringsliv. Vi kan lyfta fram de negativa och destruktiva sidorna ett kärnvapenkrig skulle föra med sig. Under min utbildning har jag till exempel lärt mig hur man lyfter sådana frågor på en global arena som FN, hur man skriver underlag till olika policies, hur FN arbetar med att ta fram resolutioner och hur de samarbetar med och/ eller påverkar olika globala aktörer för att lösa globala problem.

Det låter som en utmaning med ett rundabordssamtal, var det lätt att säga ja till inbjudan?

– Jag deltog nyligen på ett rundabordssamtal i riksdagen när jag gjorde praktik, därför visste jag lite vad det går ut på, så för mig var det lätt att tacka ja. Dessutom är jag engagerad inom ämnet och min utbildning har gett mig den kunskap jag behöver för att tackla viktiga samhällsfrågor. Jag kan förstå att det kan verka utmanande för andra, men det är inte något skrämmande. Det är viktigt och en rättighet för oss alla att delta i diskussioner som påverkar vårt samhälle.

 

Hur var det att diskutera med en nobelpristagare?

– Det var spännande och otroligt intressant! Att få diskutera och höra åsikter från någon som har bidragit till att förbättra vår värld så enormt att han fått ett nobelpris är jättekul. Samtidigt var jag lite nervös för att föra fram mina åsikter, men John Polanyi var jättetrevlig och väldigt lätt att prata med. Alla studenter runt bordet var inkluderande och han brydde sig om våra åsikter. Det var roligt att delta!

 

 

Bild 1: Från vänster till höger: Ademir Cabaravdic, studerar första året på IAGG, John Polanyi, Muna Nuur Mohamed och Robin Holmér, förstaårsstudent på masterprogrammet i statsvetenskap.

Bild 2: Efter sin föreläsning What can we do to prevent nuclear war? träffade John Polanyi några studenter från Göteborgs universitet för att diskutera kärnvapenkrig ur olika perspektiv. John Polany är mannen längst till vänster i bild.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pol.gu.se/aktuellt/Nyheter/nyheter-detalj//studenter-i-samtal-med-nobelpristagare.cid1668365
Utskriftsdatum: 2020-08-13