Statsvetarprogrammet ger kunskap som alla har nytta av

Nyhet: 2019-04-08

Ellinor Snickars har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och ville lära sig mer om olika politiska system och teorier. Därför läser hon statsvetarprogrammet på Göteborgs universitet.

Du läser statsvetarprogrammet, varför valde du just den utbildningen?

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och varför min omvärld ser ut som den gör. Som politiskt aktiv ville jag också bättre förstå hur allt hänger ihop, och samtidigt få en bakgrund till mina egna uppfattningar och argument. Det är den främsta anledningen till att jag till slut valde statsvetarprogrammet - jag ville fördjupa mig i olika politiska system och teorier.

Vad skrev du din uppsats om?

– Min uppsats heter #METOO, EN VÄCKARKLOCKA FÖR ETT OJÄMSTÄLLT SVERIGE? En kvalitativ studie om huruvida den formella politiska debatten om jämställdhet ändrat karaktär sedan #metoo.

Vad är det bästa med programmet så här långt?

– De flesta kurserna har varit väldigt intressanta och kunskapsberikande. Mycket av det vi lär oss är inte bara användbart inom ett specifikt område, utan känns som kunskap alla skulle ha nytta av. Till exempel läste vi om konfliktlösningsteorier under min inriktningen internationella relationer, det går ju att tillämpa i verkliga livet och inte bara på mellanstatliga konflikter. Internationell historia är också nyttigt överlag, och hur beslut på EU-nivå påverkar oss i Sverige. Att jag dessutom har pluggat tillsammans med fantastiska människor har självklart gjort utbildningen ännu roligare.

Du läste utomlands ett år, hur var det?

– Jag läste två terminer vid Sciences-Po Aix i södra Frankrike. Det var extremt lärorikt på så många sätt - ett år präglat av språkförvirring, kulturkrockar, sol, ett helt nytt universitetssystem och unika kurser. Jag vill verkligen uppmuntra andra till att studera utomlands!

Hur ser en vanlig studiedag ut?

– Det har varierat mellan terminerna. Den första terminen är det mycket schemalagd undervisning och allt eftersom utbildningen fortgår blir det mer och mer självstudier. En vanlig dag för mig börjar med studier i ”tysta salen” klockan 9-12, därefter äter jag lunch tillsammans med mina klasskompisar, efter det kanske vi har föreläsning mellan klockan 13-15, och sedan lite mer självstudier efter det. Jag är en stark förespråkare av pauser, så fika är förmodligen ett av det mest konsekventa inslagen när jag pluggar.

Vad tycker du om att studera på Göteborgs universitet?

– Något av det jag uppskattat mest med att studera på Göteborgs universitet är kvalitén och den höga nivån på utbildningen, att både lärare och studenter är motiverade. Jag gillar också att det går att skräddarsy sin utbildning med de olika inriktningarna som finns på statsvetarprogrammet. Att det samtidigt sker mycket spännande forskning på statsvetenskapliga institutionen, bara några våningar upp från där vi studenter håller till, bidrar till att också forskarvärlden ”kommer närmare”.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Den här terminen gör jag praktik för att få en klarare bild av hur arbetslivet kan se ut för en statsvetare och till hösen planerar jag att börja läsa en master. På längre sikt vill jag fortsätta att arbeta med jämställdhetsfrågor på olika sätt. Just nu gör jag praktik på antitrafficking-organisationen RealStars som arbetar mot sextrafficking och prostitution. Praktiken har inneburit att jag har fått insyn i hur en idéburen organisation fungerar, samt sakkunskap inom ett område de flesta varken vågar prata om eller känner till existerar.

Mer om Ellinor

Ålder: 26

Kommer från: Järfälla

Läser: Statsvetarprogrammet med inriktning internationella relationer, termin 7 - blev klar med sin kandidatutbildning i januari och gör nu praktik som del av utökat program.

Gör på fritiden: Spelar rugby, lagar mat och sjunger i gospelkör.

Är du intresserad av statsvetarprogrammet?

Mer information om statsvetarprogrammet finns att läsa på hemsidan.

Ansökningsperiod: 15 mars-15 april

Kontakt: