Statsvetare ny Wallenberg Academy Fellow

Nyhet: 2017-12-14

Elin Naurin, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har utsetts till Wallenberg Academy Fellow 2017. Hon får den prestigefulla utnämningen tack vare sin forskning om hur graviditet och föräldraskap påverkar föräldrars politiska uppfattning och deras relation till samhället.

Med forskningsprogrammet Wallenberg Academy Fellows satsar Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse på unga forskare i syfte att stärka Sverige som forskningsnation, dels genom att behålla de största talangerna i landet, dels genom att rekrytera nya unga, internationella forskare till Sverige.

Wallenberg Academy Fellow är en prestigefull utnämning som innebär en långsiktig finansiering. För Elin Naurin är det många års förberedelser som nu bär frukt.

”Kraftigt erkännande”
– Det är fantastiskt roligt! Det gör det möjligt för mig att ro i hamn svåra datainsamlingar och ta ut svängarna så mycket jag orkar teoretiskt. Utnämningen innebär också ett kraftigt erkännande av att jag är på rätt väg med min forskning, säger Elin Naurin.

Elin Naurin forskar bland annat om människors politiska beteenden där hon söker svar på hur och varför människor förändrar sina politiska uppfattningar. Som Wallenberg Academy Fellow ska Elin Naurin kartlägga graviditetens politiska konsekvenser hos tusentals föräldrar och undersöka om effekten skiljer sig åt mellan länder.

– Graviditet och förlossning har hittills inte blivit betraktade som processer av politisk betydelse trots att graviditeten och det tidiga föräldraskapet har många politiska implikationer, säger Elin Naurin.

Förändrad relation till samhället
Under en graviditet och efter en förlossning möter föräldrarna fler och nya typer av sjukvård; mödravård, förlossningsvård och barnhälsovård. De blir berättigade till nya former av statsfinansiella åtgärder som graviditetspenning, föräldraförsäkring, barnbidrag och bostadstillägg och de ser tydligare konsekvenser av hur offentliga verksamheter som barnomsorg och skola fungerar.

För många blivande mammor ökar betydelsen av hemmet samtidigt som de får en ny relation till samhället i stort.

– När det gäller graviditeten så är den en livshändelse som vi kan förvänta oss påverkar individens tilltro till samhället och jag ska undersöka hur föräldrars politiska uppfattningar både skapas och förändras under denna omvälvande tid, säger Elin Naurin.

Projektet kommer att genomföras med hjälp av Medborgarpanelen vid SOM-institutet, som består av 60 000 svenska medborgare. Elin Naurin kommer också att etablera en graviditetspanel tillsammans med barnmorskor och obstetriker vid Sahlgrenska Akademin. Skillnader mellan olika länder ska hon undersöka i samarbete med forskare i Kanada, Irland, Danmark och Finland.

Mer om Wallenberg Academy Fellows
Programmet som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse har inrättats i nära samarbete med de vetenskapliga akademierna och de svenska universiteten. Universiteten nominerar forskare till programmet, akademierna utvärderar kandidaterna och presenterar de mest lovande forskarna för stiftelsen, som sedan gör det slutliga urvalet. Därefter tar universiteten långsiktigt ansvar för de utvalda forskarnas verksamhet.

Anslaget uppgår till mellan 5 och 14 miljoner kronor per forskare under fem år beroende på ämnesområde. Efter den första periodens slut kommer forskarna att ha möjlighet att söka stöd för ytterligare fem års finansiering.

Hela listan med 2017 års Wallenberg Academy Fellows hittar du på stiftelsens hemsida, http://kaw.wallenberg.org/press/de-blir-2017-ars-wallenberg-academy-fellows.

Foto: Markus Marcetic © Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse/Kungl. Vetenskapsakademien.

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20