Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

SOM-priset till Emma Jeppsson

Nyhet: 2018-09-05

SOM-priset går i år till Emma Jeppsson, student i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, för sin masteruppsats ”Persistence and strength of the religious cleavage in Sweden”.

SOM-priset är ett nationellt uppsatspris som varje år delas ut till den student som skrivit den bästa studentuppsatsen som använder sig av data från SOM-undersökningarna. Prissumman är på 8000 kronor och vinnaren i år är Emma Jeppsson som under våren 2018 skrivit masteruppsats i statsvetenskap. Tidigare vinnare av det prestigefyllda SOM-priset är Sara van der Meiden, GU (2014), Simon Davidsson, LU (2015), Malin Tejler, GU (2016) och Niklas Adamsson, GU (2017). Uppsatsen finns nu publicerad på www.som.gu.se

Jeppssons uppsats valdes ut bland ett tiotal nominerade av en kommitté bestående av medlemmar från SOM-institutets styrgrupp. Motiveringen lyder:

Emma Jeppsson tilldelas SOM-priset 2018 för att hon i sin masteruppsats på ett innovativt sätt använt SOM-data för att undersöka om och hur religiositet påverkat politiska attityder och preferenser i Sverige över tid. Uppsatsen är väl förankrad i litteraturen och gör ett viktigt bidrag genom att undersöka Sverige, en kontext där tidigare forskning i stor utsträckning saknas. Genom att använda flera alternativa mått på religiositet och sympati för framförallt Kristdemokraterna utvidgar Jeppsson operationaliseringen av dessa begrepp på ett kreativt och väl motiverat sätt. Ett gediget statistiskt arbete leder fram till resultat som i huvudsak visar att religiositet har ett fortsatt inflytande på politiska attityder och preferenser även i det sekulariserade Sverige.

Religiositets och sympati för Kristdemokraterna
Jeppsson undrar i inledningen av sin uppsats om sambandet mellan kristen religiositet och sympati för Kristdemokraterna har minskat över tid och om detta i så fall är grundat i ett generationsskifte där yngre skiljer sig från äldre väljare beträffande politiska preferenser. Med hjälp av diverse statistiska analyser visar hon dock att relationen mellan religiösa väljare och Kristdemokraterna i stort är beständig och att den yngre generationen inte skiljer sig särskilt från den äldre. Jeppsson stärker trovärdigheten av analysen genom att nyttja SOM-materialets digra utbud av olika mått på religiositet, politiska attityder, partisympati och diverse kontrollvariabler. Alla data från SOM-undersökningarna är fritt tillgängliga för forskare och studenter via Svensk Nationell Datatjänst (www.snd.gu.se) från och med ett år efter det att respektive undersökning avslutats.

Vi på SOM-institutet vill tacka för alla fantastiska uppsatsnomineringar under 2018 och rikta ett stort grattis till Emma! Nomineringar till SOM-priset 2019 tas emot under kommande vårtermin, och nu i höst genomför vi den nationella SOM-undersökningen för 33:e året i rad.
 

Läs Emma Jeppssons uppsats Persistence and strength of the religious cleavage in Sweden

Läs mer om SOM-institutets nationella uppsatspris

Data från den nationella SOM-undersökningen hos Svensk Nationell Datatjänst

AV: Daniel Jansson

Artikeln publicerades först på: som.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?