Policy Dialogue Day 2019: Nya utmaningar för demokrati, samhällsstyrning och fred

Nyhet: 2019-05-15

Nya sociala medie- och digitala verktyg har förändrat den politiska kommunikationen. Politisk exkludering och populism hotar demokratiska framsteg. Icke-statliga aktörer blir alltmer involverade i olika aspekter av politiska styrmedel. Dessa och andra utmaningar påverkar demokrati, samhällsstyrning och fred på både nationell och lokal nivå i många länder.

Den 22 maj träffas representanter från internationella och mellanstatliga organisationer, det civila samhället, och forskare i Göteborg för att diskutera dessa utmaningar. Personer från ledande politiska organisationer som Världsbanken, Europeiska kommissionen, Sida, USAID, Norad, OECD och OSSE kommer att delta.

Journalister är varmt välkomna till konferensen.

Verktyg för att identifiera rörelse i riktning mot diktatur

Dagen kommer bland annat att belysa på vilket sätt demokratier hotas av digitalisering, och ny forskning om både positiva och negativa effekter av internet och sociala medier presenteras. Det kommer också att redogöras för huruvida det går att förutsäga regeringsförändringar med hjälp av nya avancerade prognosverktyg.

– Under konferensen ska nya verktyg som bygger på artificiell intelligens demonstreras. Dessa kan i ett tidigt skede identifiera länder som är i riskzonen att autokratiseras, det vill säga länder som riskerar att bli diktaturer, säger Staffan I. Lindberg, föreståndare för V-Deminstitutet.

Arrangeras av ledande forskare

Konferensen arrangeras av tre ledande forskningsprogram inom demokrati, samhällsstyrning och fred: Varieties of Democracy (V-Dem), Quality of Government (QoG) och The Program on Governance and Local Development (GLD) samtliga vid Göteborgs universitet tillsammans med Uppsala Conflict Data Program (UCDP) och Violence Early-Warning System (ViEWS) båda vid Uppsala universitet.

Tid och plats:
Den 22 maj kl. 09:30-17:30, på Wallenbergs konferenscenter, Medicinaregatan 20, Göteborg. Policydagen kommer att hållas på engelska.

Program:
08.30-09.30 Registration & Coffee
09.30-10.15 Welcome & Keynote Speech, Larry Diamond, Stanford University, USA
10.15-10.45 Thematic Coffee Break
10.40-12.30 Parallel Sessions:
Session 1: The Digital Era: Threat or Opportunity for Democracy, Peace, Governance and Local Development?
Session 2: Exclusion as a Challenge for Governance
Session 3: Anticipating New Challenges: Advances in Forecasting Tools
12.30-13.45 Lunch
13.45-15.15 Parallel Sessions:
Session 4: Clientelism and Corruption as a Challenge for Good Governance and Peace
Session 5: Facing Up to the Challenges: Which Agents of Change Could Solve the Current Challenges?
Session 6: Current Challenges to Democratic Elections: Populism, Identity Politics and Violence
15.15-15.30 Coffee Break
15.30-16.30 Plenary Session
Discussion & Closing Remarks