Petter vill bidra till samhällsbygget

Nyhet: 2019-03-12

Petter Rodebjer läser fjärde terminen på Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi. Han värdesätter den samhällsengagerade miljön på Göteborgs universitet och lägger ner mycket tid på sina studier. I framtiden vill han jobba med handelsfrågor i den Europeiska kommissionen.

Berätta, varför valde du att läsa Europaprogrammet?

– Jag har ett stort samhällsengagemang och funderade på hur jag i ett framtida yrke själv skulle kunna bidra till samhällsbygget. Den europeiska gemenskapen - som började som ett fredsprojekt mellan Tyskland och Frankrike och sedan utvecklades till att bli många unga européers chans till självförverkligande - går ut på att samarbeta och hjälpas åt, och det passar bäst in på den jag är. Jag skulle gärna vilja arbeta med handelsfrågor i den Europeiska kommissionen, så jag tänkte att jag börjar med att sätta mig in i Europafrågor och öka mina ekonomiska kunskaper. Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi blev därför ett naturligt val för mig.

Vad är det bästa med programmet så här långt?

– Det jag uppskattat mest är att jag har lärt mig mer om Europas historia, EU:s institutioner och att jag har ökat mina skriftliga och analytiska förmågor. En annan aspekt är engagemanget i de sociala delarna. Det är lika viktigt att kunna skicka professionella mail, anordna event och sitta i möten som det är att kunna skriva en akademisk text. Balansen mellan de här delarna har varit bra på programmet. Ett stort plus är engagerade lärare och administratörer som är aktivt intresserade av och lyssnar till studenternas synpunkter. De flesta som går på Europaprogrammet är samhällsengagerade och intresserade av Europafrågor men också av ”politik” i stort - här pratar vi om aktuella händelser och intresserar oss för nutiden, det känns unikt.

Hur ser en vanlig studiedag ut?

– Jag försöker ta mig till universitetet runt nio tiden och plugga i ungefär sex timmar varje dag, ofta mer men sällan mindre. Det brukar bli en timmes självständigt plugg innan föreläsning, lunch med kompisar och sedan lite mer självständigt plugg. Det brukar också vara möten med arbetsgrupperna i Studentgrupp Europa (SGE) eller Brännpunkt Europa (BPE) eller någon intressant föreläsning som BPE eller Centrum för Europaforskning (CERGU) anordnar, som jag gärna går på.

Vad tycker du om att studera på Göteborgs universitet?

– Jag trivs väldigt bra i Göteborg, det är en trevlig och lagom stor stad; göteborgare är sociala helt enkelt och det finns gott om uteställen. Kvalitén på utbildningen har varit bra och nått upp till mina förväntningar, de studiesociala aktiviteterna har till och med varit bättre än förväntat; att anordna en föreläsning med någon som Cecilia Malmström är coolt, det känns bra. Om något är negativt så är det vädret. På Gotland där jag kommer ifrån är vädret det motsatta, tänk: det regnar lika mycket i Göteborg som det är sol på Gotland och vice versa. Men jag får mer gjort när det är molnigt och ingenting gjort när solen skiner, så det är okej.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag lär läsa vidare på masternivå men har inte riktigt bestämt mig för ifall jag ska läsa European Studies eller master inom nationalekonomi. Min framtid ser jag som sagt inom den Europeiska kommissionen, en diversifierad och krävande arbetsplats och jag är inte säker på vilka ingångar till eller bakgrund som är mest användbar i mitt sökande dit.

Mer om Petter

Ålder: 22

Kommer från: Gotland

Läser: Europaprogrammet, termin 4

Gör på fritiden: Engagerar mig i studentföreningar (SGE och BPE), läser en del; just nu sista boken i serien Game of Thrones och en bok som handlar om rutiner. Annars försöker jag att träffa kompisar i alla former men det brukar oftast involverar fika eller att ses en fredagskväll men förra veckan åkte vi skridskor så det är lite blandat.

AV: Anna-Karin Lundell

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04