Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt sätt att visa åsiktsskillnader mellan grupper av partisympatisörer

Nyhet: 2018-09-06

 

Med enbart dagar kvar till riksdagsvalet kan du ta hjälp av en applikation för att skapa din egen politiska karta. Det möjliggörs genom en kombination av data från Val- och SOM-undersökningarna vid Göteborgs universitet.

Nu är Valforskningsprogrammets fjärde interaktiva applikation av val och väljarbeteende klar. Den heter Så rör sig väljarna över den politiska kartan och är tillgänglig för alla som vill ta reda på hur nära eller långt ifrån varandra partiernas sympatisörer står i vissa frågor.

De kombinationer av politikområden som går att välja i applikationen, som till exempel pensionsåldern mot sex timmars arbetsdag, bygger på svarsresultaten av fler än 50 frågor som partiernas sympatisörer har fått ta ställning till i Val- och SOM-undersökningarna.

– Genom att be de tillfrågade att placera sig på en femgradig skala så har vi tagit reda på deras så kallade åsiktsdimensioner. Därefter har vi räknat ut ett genomsnitt som visar var de hamnar på den politiska kartan, säger Henrik Ekengren Oscarsson, föreståndare för Valforskningsprogrammet.

Visualiseringsprojekt med fler applikationer
Valforskningsprogrammet har lanserat fler applikationer som är tillgängliga för alla: Mätningarnas mätning – hur skulle Sverige rösta om det var val idag, Vilka kan bilda regering? – Hur de 349 mandaten fördelas just nu och Ett lyckligt äktenskap? – Bygg din egen regering utifrån opinionsläget.

Det är tack vare Riksbankens Jubileumsfonds satsning på forskningskommunikation som val och väljardata kan åskådligöras på det här sättet. År 2016 fick Henrik Ekengren Oscarsson och hans kollegor forskningsmedel för projektet Visualiseringar av stabilitet och förändring i politiskt beteende 1956-2014.

– Syftet med projektet var just att skapa helt nya skräddarsydda visualiseringsverktyg för att på ett populärvetenskapligt sätt kommunicera de forskningsresultat som vi redan har om val, väljarbeteende och representativ demokrati. Det är extra roligt att vår samarbetspartner Lapidus Interactiv och vi hann få klart den senaste applikationen innan valet på söndag, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Välkommen att använda applikationerna!

Så rör sig väljarna över den politiska kartan,
https://datastory.se/story/den-politiska-kartan

Mätningarnas mätning,
https://datastory.se/story/matningarnas-matning

Vilka kan bilda regering?,
https://datastory.se/story/regeringsalternativ

Ett lyckligt äktenskap?,
https://datastory.se/story/ett-lyckligt-aktenskap

Mer information om Visualiseringsprojektet

Valforskningsprogrammets hemsida, https://valforskning.pol.gu.se/projekt
 

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?