Några svenskars syn på tiggeri

Nyhet: 2018-04-17

Karin Zelano, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har intervjuat 26 svenskar om hur de ser på ett förbud mot tiggeri. Hon har precis publicerat sina forskningsresultat och vi har ställt ett par korta frågor till henne.

Vad tycker intervjupersonerna om tiggeri?
– I mitt urval är åtta stycken för ett förbud, tretton är emot och fem personer är kluvna inför förslaget och hade ingen tydlig åsikt.

De som vill förbjuda, varför tycker de så?
– Några av dem som är för ett förbud tycker inte att tiggeri hör hemma i en välfärdsstat som Sverige. Ett par av dem anser att vårt sociala skyddsnät är till för svenska medborgare och inte för medborgare i andra EU-länder. Flera av dem ser ett förbud som ett sätt att hjälpa de som tigger, att skydda dem från den förnedring och exploatering som intervjupersonerna anser att tiggare utsätts för. Ett förbud mot tiggeri skulle alltså få stopp på både ett omoraliskt och oönskat beteende i det svenska samhället, samtidigt som det skulle minska utsattheten för de som tigger, enligt de här respondenterna.

De som vill tillåta tiggeri, hur resonerar de?
– Den här gruppen tycker inte heller att tiggeri hör hemma i Sverige men den är mer benägen att se tiggeri som en sista utväg för människor att överleva. De som är emot ett tiggeriförbud tycker att ett förbud skulle inskränka på individers frihet och de tror inte att ett förbud skulle kunna fungera i praktiken.

Vad tänker du om svaren?
– Min studie visar att det som kan verka vara starka motsättningar i statistiken, många gånger grundar sig i liknande resonemang. Slutsatserna skiljer sig åt, men både förespråkare och motståndare till ett förbud mot tiggeri resonerar i termer av utsatthet och avvikande beteende. Tvärtemot vad hätska debatter ibland kan ge sken av, så verkar inte resonemanget kring att vara för eller emot ett förbud skilja sig så mycket åt.

Karin Zelano, e-post: karin.zelano@gu.se, telefonnummer: 031-786 1194.

Karin Zelano har publicerat sin studie i den vetenskapliga tidskriften Urban Research & Practice: Vulnerability and deviance: individual reasoning about the proposal to ban begging in Sweden.

AV: Anna-Karin Lundell

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20