MR-dagarna 2018: Demokratin hotas när människor tystas

Nyhet: 2018-10-31

Våld och hot för att tysta människor blir ett demokratiproblem för hela samhället. Vid Mänskliga Rättighetsdagarna 15-17 november ställs frågan vad som händer med pressfriheten i Europa.

Att utsättas för våld är att utsättas för en kränkning av sina mänskliga rättigheter. Våldet kan ta många former, allt ifrån direkt fysiskt, psykiskt och sexualiserat våld till strukturellt våld och ekonomiskt förtyck. Hot om våld utgör också ett demokratiproblem när vissa grupper i samhället tystas och marginaliseras. Våldet är därför ett problem för hela samhället och inte endast för dem som utsätts.

Det är utgångspunkten för Mänskliga Rättighetsdagarna i Stockholm 15-17 november. Årets tema är Rätten till ett liv fritt från våld. Mänskliga Rättighetsdagarna är Nordens största mötesplats för praktiker, forskare, myndigheter, politiker och ideellt engagerade som arbetar med eller vill lära mer om mänskliga rättigheter. Syftet med arrangemanget är att öka kunskapen om mänskliga rättigheter och att lyfta dem högre upp på den politiska dagordningen.

Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet är en av huvudarrangörerna, och forskare från fakulteten kommer vara på plats i Stockholm och medverka i olika seminarier. Det kommer också finnas en monter där man kan träffa representanter från fakulteten och få mer information om program- och kursutbud.

Missa inte följande seminarier där forskare från Samhällsvetenskapliga fakulteten medverkar:

Vad händer med pressfriheten i Europa?
Torsdag 15 november, kl. 10.30-12.00, rum: T2
Medverkande: Ginna Lindberg, Jenny Wiik, Jonas Nordling, Lars Gunnar Erlandson, Marika Griehsel
Moderator: Jenny Wiik
Arrangör: Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Fri och oberoende journalistik är ett viktigt demokratiskt fundament, men globalt har vi under lång tid sett en utveckling där friheten begränsas. Världens ledare har utvecklat paranoia mot journalistik och öppen diskussion och vi går mot en ny era av propaganda och populism. Hat och hot mot journalister ökar och en allt mer långtgående statlig övervakning försämrar källskyddet. Även i Europa befinner sig pressfriheten på ett sluttande plan, enligt Reportrar utan gränsers årliga mätningar. På seminariet fokuseras frågan; vad händer med pressfriheten i Europa?

Samerna och den svenska skolan - historiskt och idag
Fredag 16 november kl. 10.30-12.00, rum: T6
Paneldeltagare: Charlotta Svonni, Helena Lundgren, Johanna Njaita, Peter Johansson
Moderator: Kristina Sehlin Macneil
Arrangör: Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet, i samverkan med Vaartoe/Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet

Panelen behandlar direkt, strukturellt och kulturellt våld gentemot det samiska inom utbildning i Sverige, historiskt och idag. Utbildning för samer har varit en del av den svenska statens kolonisering av Sápmi. I början av 1900-talet skapades nomadskolan vilken kritiserades hårt av samer då samiska barn fick en lägre utbildningsnivå än svenska barn. Idag har Sverige människorättsliga åtaganden att undervisa om det samiska. Trots det råder en enorm okunskap om samisk historia, kultur och samhälle, bland annat till följd av bristfällig undervisning om Sápmi och samerna i svensk skola.

Det öppna samhället och dess fiender
Fredag 16 november, kl.16.00-17.30, rum: T3
Paneldeltagare: Erik Lövgren, Magnus Hedberg, Mats Eriksson, Monica Löfgren Nilsson, Sara Stendahl
Moderator: Urban Strandberg
Arrangör: Samhällsvetenskapliga fakulteten, Göteborgs universitet

Denna panel tar fasta på professionella grupper som utsätts för hot om våld och för konkreta våldsamma handlingar – både mot sig själva och mot sina anhöriga. Flera dimensioner är aktuella idag. Det handlar om rätten till ett yrkesliv fritt från våld: en arbetsmiljöfråga och inte minst en demokrati- och rättssäkerhetsfråga. Det handlar om rätten till ett privatliv fritt från våld: vem ska vilja och våga sikta på arbete inom ett yrke om det finns risk om hot om våld i privatlivet. Får vi utöva våra yrken i fred? Får vi leva våra privatliv i fred?

Länk till hela programmet på MR-dagarnas hemsida
.

Artikeln publicerades först på: globalstudies.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20