Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kontaktformulär
 


OBS! Vill du ha svar, ange e-post eller telefonnummer!
Internationell konferens om vad som bidrar till ett gott samhälle

Nyhet: 2017-05-04

De senaste årens forskning visar att det behövs mer än bara demokratisk utveckling för att människor ska må bra. Säkra miljöer, bra utbildning och adekvat sjukvård, liksom fungerande samhällsinstitutioner och frihet från korruption är minst lika viktiga faktorer. Under en internationell konferens vid Göteborgs universitet den 10 maj samlas ledande forskare och beslutsfattare för att diskutera globala utmaningar för det goda samhället.

I vissa delar av världen är demokratin på tillbakagång, det visar färska siffror från forskningsinstitutet V-Dem vid Göteborgs universitet. I den nya mätningen faller USA från en av toppositionerna till 18:e plats, i Ungern och Polen går utvecklingen bakåt medan Turkiet nu otvivelaktigt är att betrakta som en diktatur.

– Turkiet har gått från demokrati till diktatur på fem år. Det är närmast en skandal att både svenska och internationella medier fortsätter att diskutera ”hotet mot demokratin” i Turkiet när demokratin där dog redan för två-tre år sedan. Det är också mycket olyckligt att ett av världens mest folkrika och utvecklade länder med en befolkning där majoriteten är muslimer, nu vänt sig bort från demokrati och respekt för mänskliga rättigheter, säger Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap och föreståndare för V-Dem.

Samhällsstyrningens kvalitet lika viktig
Vid Quality of Government-institutet (QoG) vid Göteborgs universitet har den senaste tidens forskning visat att samhällen inte per automatik blir bättre för att de är demokratiska. Forskningen vid institutet handlar om betydelsen av pålitliga, opartiska, icke-korrupta, icke-diskriminerande och välfungerande offentliga institutioner, det vill säga samhällsstyrningens kvalitet. Denna kvalitet har en lika kraftig inverkan på mänsklig välfärd som demokrati.

Ett helhetsgrepp
Konferensen den 10 maj kommer att ta ett helhetgrepp kring de faktorer som bidrar till ett gott samhälle.

– Nu samlar vi oss kring demokratins tillstånd och samhällsstyrningens kvalitet och förklarar varför vissa samhällen kan erbjuda människor säkra miljöer, bra utbildnig, adekvat sjukvård och annat som främjar mänsklig utveckling, medan andra länder inte kan det, säger Staffan I. Lindberg.

Konferens med prominenta talare
Till konferensen kommer bland andra kabinettsekreterare Annika Söder som ska tala om demokratin i världen, Världsbankens ledande analytiker Marco Larizza som ska presentera nyheter ur “World Development Report 2017” och Richard Youngs, Carnegie Foundation, som även han ska diskutera hur demokratin i världen ser ut. Under dagen löper flera workshops parallellt som fokuserar på olika aspekter av demokrati, samhällsstyrning och väpnade konflikter.

Konferensen Policy Dialogue Day 2017 − From Knowledge to Action: Current Insights on Democracy, Governance and Armed Conflicts äger rum den 10 maj kl. 10−17 på Konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A, Göteborg. Representanter för media är välkomna att närvara. Anmälan till: natalia.stepanova@gu.se.

Hela programmet hittar du här: http://pol.gu.se/aktuellt/Kalendarium/Aktuellt_detalj/?eventId=70124393687.

För mer information
Natalia Stepanova, programsamordnare, telefon: 031-786 3043, e-post: natalia.stepanova@gu.se.

Arrangörer
V-Dem (Varieties of Democracy): ett nytt sätt att mer nyanserat och detaljerat analysera demokrati över hela världen, https://www.v-dem.net/en/.

The QoG Institute (Quality of Government): studerar hur vi kan skapa och upprätthålla offentliga institutioner av hög kvalitet samt hur effekterna av samhällstyrningens kvalitet påverkar olika politiska områden, http://qog.pol.gu.se/.

GLD (Governance and Local Development): syftar till att förklara variationer i styrning och lokal utveckling i ett försök att främja människors välfärd globalt, http://gld.gu.se/sv/.

UCDP (Uppsala Conflict Data Program): är en av de mest exakta och mest använda databaser som finns inom området organiserat våld, http://ucdp.uu.se.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?