I höst kan du läsa statsvetarprogrammet med ännu mer statsvetenskap

Nyhet: 2019-03-07

Till hösten startar en ny inriktning av statsvetarprogrammet som gör det möjligt för den som vill fördjupa sig mer i statsvetenskap att göra det. Inriktningen kommer att fokusera på maktöverlämning i demokratiska samhällen och på svenska förvaltningstraditioner. Det ingår också en praktiskt orienterad kurs där studenterna får lära sig att skriva debattartiklar, projektplaner och beslutsunderlag.

Carl Dahlström är en av dem som utformat inriktningen. Varför satsar vi på mer statsvetenskap på statsvetarprogrammet?

– Studenterna har efterfrågat möjligheten att fördjupa sig mera inom statsvetenskap, vilket är väldigt roligt.

Hur ser upplägget ut?

– Syftet är att fördjupa studenternas kunskaper om maktöverlämning i demokratiska samhällen, det som ibland kallas delegering. Under året studerar vi delegeringskedjans olika beståndsdelar: Från folket till parlamentet, vidare till den verkställande makten och slutligen till förvaltningen. Eftersom det är naturligt för våra studenter att söka jobb inom offentlig förvaltning kommer vi att ha ett särskilt fokus på den delen av delegeringskedjan. Den svenska förvaltningen och dess historiska framväxt ges alltså en framträdande roll och vi ska exempelvis diskutera vad som kännetecknar olika förvaltningstraditioner.

Vad är nyttan med detta?

– De som läst programmet kommer att ha fördjupat sina kunskaper om delegering och förvaltning och blir därmed bättre på att analysera den typen av frågeställningar, både inom och utanför universitetet. En del av utbildningen är praktiskt orienterad, där får studenterna lära sig att skriva debattartiklar, projektplaner och beslutsunderlag. Vår ambition är att den som väljer det här programmet ska bli väl förberedd för arbetsmarknaden!

Du är själv statsvetare, varför valde du det ämnet? Och när är ditt jobb som roligast?

Carl Dahlström är professor i statsvetenskap– Jag var intresserad av historia, statsvetenskap och nationalekonomi men hade först tänkt utbilda mig till läkare. Men jag fastnade för statsvetenskapen. Jag tror att det bidragande var att jag hamnade i en klass med duktiga och ambitiösa studenter och att jag hade duktiga lärare. Det var väldigt inspirerande. Jag fortsatte läsa på allt högre nivåer och kom småningom in på forskarutbildningen i statsvetenskap.

– Mitt jobb är som allra roligast när jag får vara kreativ i frågor som handlar om samhällsvetenskapliga fenomen. För mig betyder det till exempel att ställas inför ett svårt problem och tillsammans med mina kollegor försöka utveckla instrument för att förstå samhällsproblem. Det är väldigt tillfredsställande!

Är du intresserad av statsvetarprogrammet ?

Ansökningsperiod: 15 mars-15 april på Antagning.se

Mer information om vårt statsvetarprogram hittar du på hemsidan: https://pol.gu.se/Utbildning/kandidatprogram/statsvetarprogrammet

Kontakt:

Studierektor Ulrika Möller

Studievägledare Sara Birgerson

Studieadministratör Caroline Fällgren

Välkommen med din ansökan!

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04