I Håkans liv kretsar det mesta kring politik

Nyhet: 2018-03-12

Håkan Bernhardsson bytte studier på Chalmers mot samhällsvetenskapliga ämnen på Göteborgs universitet. Han är politiskt aktiv, politisk skribent och har varit förtroendevald i Göteborgs Förenade Studentkårer. Nu läser han Masterprogrammet i statsvetenskap där han får fördjupa sig i de frågor som intresserar honom mest.

Hur kommer det sig att du läser masterprogrammet i statsvetenskap (MaPS)?

– Jag har ett stort samhällsintresse och har alltid varit intresserad av politik, dessutom är jag politiskt aktiv så därifrån kommer mitt intresse för statsvetenskap. Att jag valde att läsa statsvetenskap på just Göteborgs universitet beror på att statsvetenskapliga institutionen är så bra här.

Tack, det var trevligt att höra! Men berätta, varför är det så intressant med politik?

– Politik har funnits med mig sedan barnsben eftersom båda mina föräldrar varit aktiva. För mig är politik den möjlighet man har att skapa ett bättre samhälle för sig själv och för andra människor. Det finns inget bättre sätt att påverka samhället på än att engagera sig partipolitiskt, och det är dessutom både roligt och lärorikt. I år ser jag fram emot att delta så mycket jag kan i valrörelsen.

Din väg till MaPS – hur ser den ut?

– Först började jag på Chalmers där jag läste teknisk matematik, men det var ingenting för mig. Så jag bytte till Journalistprogrammet på Göteborgs universitet och läste under tiden också kurser i statsvetenskap. Där blev jag fast – statsvetenskap är verkligen jättekul!

Hur är det att studera på masternivå?

– Om man ser till en vanlig vecka så har vi vanligtvis en föreläsning om dagen, men det mesta bygger på självstudier i form av inläsning av litteratur. Det bästa är att du får möjlighet att fördjupa dina kunskaper. Jag kommer till exempel att få ägna en hel termin åt att skriva min uppsats, vilket jag tycker ska bli jättekul.

Det går studenter av många olika nationaliteter på MaPS och all undervisning sker på engelska, vad tycker du om det?

– I början var det väldigt jobbigt och ansträngande att läsa och skriva på engelska. Men jag har vant mig och nu tänker jag ofta på engelska när jag tänker på statsvetenskap. Jag tycker att det är motiverande att gå i en klass där studenterna kommer från flera olika länder. Jag har kurskamrater från Brasilien, Mexico, Bulgarien och Serbien för att nämna några och erfarenhetsutbytet mellan oss är jätteintressant.

På MaPS finns det ju flera olika kurser att välja bland, hur har du valt?

– Nu har jag valt att läsa kursen The Quality of Government in a Comparative Perspective, där fokus ligger på att studera samhällets institutioner. Jag blir mer engagerad i något när jag får välja själv och den här kursen gillar jag verkligen. På MaPS kan man också välja om man vill göra praktik och jag har precis fått klart med en praktikplats på Tankesmedjan Tiden i Stockholm där jag ska tillbringa två månader under nästa termin.

Om du skulle rekommendera MaPS till andra, vad skulle du säga då?

– Den som vill få ett analytiskt perspektiv och en grundläggande förståelse för samhället och det politiska systemet ska läsa MaPS. Det är en värdefull kompetens eftersom det hela tiden uppstår nya intressanta frågor som vi ännu inte har svaren på. På statsvetenskapliga institutionen är lärarna jättebra! De ger oss blandade uppgifter för att testa våra kunskaper; hemtentamen, vi skriver papers och större arbeten i form av uppsatser och litteraturen är ajour med den senaste forskningen. Det är verkligen ett utvecklande masterprogram.

Lite mer om Håkan Bernhardsson

Ålder: 27 år.

Kommer från: Solna.

Läser: Masterprogrammet i statsvetenskap, termin 2. Är särskilt intresserad av samhällsstyrningens kvalitet (quality of government), förvaltning och politisk teori.

Om att bo och studera i Göteborg: Göteborg är en jättetrevlig stad! Det är svårt att sätta fingret på vad det är men det känns som att det är en bra sammanhållning i den här staden. Dessutom är kulturarrangemangen många, ta Way Out West till exempel som jag går på varje år.

Gör på fritiden: Är politiskt engagerad i Socialdemokraterna, skriver politiska texter för tidskriften Libertas, jobbar extra med digital marknadsföring och skriver politiska budskap åt Socialdemokratiska Studentförbundet, träffar vänner och går på puben och snackar politik.

Gör i framtiden: Något som har med politisk utveckling att göra. Analysera, tänka. Kanske forska?

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20