Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

EU-kommissionär Cecilia Malmström kommer till Humanisten 6 mars

Nyhet: 2017-03-02

EU-kommissionär Cecilia Malmström kommer till Humanisten på måndag, den 6 mars, för att tala om EU:s handelspolitik. Besöket är en del i att uppmärksamma den kommande lanseringen av ett humanistiskt spår på masterprogrammet i Europakunskap.

– I tider av populism, förenkling och ”alternativa fakta” är det viktigare än någonsin att de humanistiska ämnena finns med i samhällsdebatten för att ge ett historiskt och idéhistorisk perspektiv. Därför är det väldigt bra att Europaprogrammet planerar ett humanistspår nästa år, säger Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor.

Det är studentorganisationen Brännpunkt Europa som bjudit in Cecilia Malmström till ett lunchseminarium på Humanisten. Brännpunkt Europa drivs av studenter som läser tvärvetenskaplig Europakunskap på svenska på grundnivå inom Europaprogrammet, eller på avancerad nivå på engelska inom MAES – Master of European Studies.

– Bland studenterna finns även humanister och därför är det roligt att Brännpunkt Europa syns även på Humanisten och inte bara på Samhällsvetenskapliga fakulteten och Handelshögskolan, där Europaprogrammets verksamhet i huvudsak är förlagd, säger Urban Strandberg som är studierektor för Centrum för Europastudier (CES).

Startar hösten 2018

Planerna på ett humanistiskt spår på avancerad nivå – HMAES. Humanities Master of European Studies – är långt framme och utbildningen startar sannolikt hösten 2018.

– Att Cecilia Malmström syns i Brännpunkt på Humanisten är ett viktigt led för lanseringen av HMAES bland humanister på grundnivå, säger Urban Strandberg.

Cecilia Malmström kommer att tala på temat "Building Bridges Not Walls", om EU:s handelspolitik och de utmaningar som den nya administrationen i USA och Storbritanniens utträde ur EU-samarbetet innebär.

– EU har en mycket ambitiös handelspolitik och i dessa tider när andra viktiga partner sluter sig inåt och bygger murar är det viktigt att vi som tror på öppenhet, handel och multilaterala regler står upp och tar kampen mot protektionismen. Det finns en utbredd kritik mot handel och globalisering men jag tror att EU har möjligheten att visa att vi kan göra öppna, rättvisa, hållbara handelsavtal som är till nytta för företag, ekonomin i stort och medborgarna, säger Cecilia Malmström.

– Den nya administrationen i USA och det faktum att Storbritannien lämnar EU-samarbetet skapar nya utmaningar som vi måste hantera. Om detta vill jag tala med studenterna, fortsätter hon.

Alumn från Göteborgs universitet

Cecilia Malmström är alumn från Göteborgs universitet , fil.dr i statsvetenskap och hedersdoktor vid Samhällsvetenskapliga fakulteten. Hon tillträde som EU-kommissionär år 2010 och dessförinnan var hon Sveriges EU-minister i regeringen Reinfeldt. Hon är medlem i Liberalerna (tidigare Folkpartiet) och har ofta tippats som en kommande partiledare för Liberalerna.

I en intervju med tidningen Göteborgs-Posten (18 februari) svarar hon såhär på vad hon ska göra när uppdraget i EU går ut den 1 november 2019: ”Jag kan inte vara mentalt någon annanstans nu. Men jag kan tänka mig att återgå till att undervisa på universitetet i framtiden”.

Fakta

Seminariet hålls 6 mars klockan 12.15-13.00 i Stora hörsalen på Humanisten, Renströmsgatan 6.
Se föreläsningen i efterhand

AV:

Artikeln publicerades först på: hum.gu.se

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2013-12-20
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pol.gu.se/aktuellt/Nyheter/nyheter-detalj//eu-kommissionar-cecilia-malmstrom-kommer-till-humanisten-6-mars.cid1428855
Utskriftsdatum: 2018-02-20