Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

En student som heter Holger

Nyhet: 2018-03-26

 Vid sidan av sitt stora intresse för EU och Europa är Holger Hastén passionerat intresserad av teater och film – han har varit statist i flera svenska TV-serier och filmer och har en liten roll i filmen En man som heter Ove. Nu ägnar han kreativiteten åt att skriva en masteruppsats om EU-federalism och ser efter fem år på Centrum för Europastudier fram emot att söka jobb.

Du läser Masterprogrammet i europakunskap (MAES), hur kommer det sig?

– Jag har tidigare läst Europaprogrammet och tycker att ämnet är så intressant att jag ville fortsätta. På masternivå får man en möjlighet att fördjupa de kunskaper man redan har, vilket är en fördel när man konkurrerar på arbetsmarknaden. För min del lockade praktikterminen extra mycket eftersom jag inte gjorde praktik under min kandidatutbildning på Europaprogrammet.

Varför valde du att läsa Europaprogrammet från första början?

– Eftersom jag är intresserad av EU, Europa och historia så passade Europaprogrammet mig perfekt. Programmet är tvärvetenskapligt och man kan kombinera europakunskap med ett profilämne, så jag valde helt enkelt Europaprogrammet med inriktning historia. Det verkar också finnas goda chanser att få ett bra jobb efteråt, vilket bidrog till att jag ville söka utbildningen.

Kan du ge exempel på vad ni studerar på MAES?

– Det pågår nästan alltid någon kris i Europa – ta till exempel Brexit, migrationskrisen eller problemen med handelsavtalen. Vi studerar hur EU tar hand om dessa svåra frågor och hur EU är organiserat. Vi diskuterar också hur processen kring europeisk integration ser ut och vad medborgarna tycker och tänker om det. Under tredje terminen tittade vi närmre på EU:s roll i världen, på dess miljö- och energipolitik samt på europeiska sociala policys. Det är väldigt spännande och intressant att få forskningens perspektiv på allt det här via litteraturen vi läser.

Hur ser en vanlig vecka på masterprogrammet ut?

– Just nu har jag fullt upp med att skriva min uppsats om EU-federalism som fokuserar på organisationer som ska främja hela idén om hur EU ska integreras och bli en federation. Det är mycket arbete men tack vare min handledare och seminarierna jag har tillsammans med mina klasskamrater så får jag mycket användbar feedback.

Om du skulle rekommendera MAES till andra, vad skulle du säga då?

– Det är ett masterprogram som ger dig ett internationellt perspektiv på det moderna Europa och du läser tillsammans med människor från andra länder, vilket är jättepositivt. Jag har lärt känna många studenter från olika länder och bildat starka vänskapsband. Om jag ser tillbaka, så tycker jag att praktikterminen har varit den bästa för min del. Jag praktiserade på Västra Götalandsregionens enhet för kommunikation och externa relationer i Bryssel. Det var så spännande och lärorikt att få bo och arbeta i hjärtat av EU. Praktiken är det bästa som hänt mig under hela min studietid!

Lite mer om Holger Hastén

Ålder: 26 år.

Kommer från: Född i Göteborg, uppväxt i Luxemburg.

Läser: Master’s Programme in European Studies, termin 4. Läste tidigare Europaprogrammet.

Om att studera på Centrum för Europastudier (CES): Efter fem år på CES kan jag bara säga att det är en jättetrevlig och bra miljö med internationella studenter och inspirerande lärare. Vi har en studentgrupp som heter Brännpunkt Europa som arrangerar en massa spännande föreläsningar om Europa, med intressanta och kunniga gästföreläsare. Jag har bland annat varit moderator för ett seminarium där EU-kommissionär Cecilia Malmström deltog och det var en häftig erfarenhet.

Gör på fritiden: Träffar vänner, tränar på Fysiken och dansar argentinsk tango. Håller på med skådespeleri och deltar i teater-workshops. Jag har varit statist i TV-serierna Molanders och Vår tid är nu och i filmerna Mig äger ingen, Snabba cash 3 och i En man som heter Ove. I filmen om Ove har jag egna repliker när jag spelar en bråkig elev som tack vare sin nya lärarinna, som är Oves fru, börjat ta studierna på allvar och i en scen läser poesi inför hela klassen.

Gör i framtiden: Jag skulle väldigt gärna vilja arbeta inom EU och helst med frågor som har med EU:s utvidgning att göra men också med integration, regionalutveckling och kulturpolitik. Jag ser fram emot att söka arbete och håller på att förbereda mig för det.

AV:

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?