Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Elif vill sprida kunskap om EU i Sverige

Nyhet: 2018-02-12

Elif Can är nationalekonom som under en praktik i Bryssel insåg hur viktigt det är med specialistkunskaper om EU. Nu läser hon andra terminen på masterprogrammet i europakunskap och rekommenderar alla med intresse för EU och tvärvetenskapliga perspektiv på europafrågor att söka den utbildningen.

Hur kommer det sig att du studerar europakunskap? 
– Jag är i grunden nationalekonom och ville fördjupa mina kunskaper inom europapolitik och ha en mer internationell inriktning på min utbildning. Dessutom är jag en väldigt nyfiken person och vill ständigt lära mig nya saker!

Varför valde du att läsa Master' s Programme in European Studies (MAES)?
– Under min grundutbildning gjorde jag en 20-veckors praktik på Sveriges ständiga representation i Bryssel. Då insåg jag hur viktigt det är att känna till beslutsprocesserna och arbetet som sker på den internationella nivån. Jag blev mer och mer intresserad för EU:s roll och dess inverkan på medlemsländernas lagstiftning men även relationen till andra aktörer utanför Europa. Mina masterstudier ger mig specialistkunskaper om EU, en kompentens som blir allt viktigare ju fler utmaningar som europasamarbetet ställs inför.

Du läser på Centrum för Europastudier vid statsvetenskapliga institutionen, hur är det?
– Det finns inget annat universitet i Sverige som har så framstående forskare inom europakunskap som Göteborgs universitet. Just kompetenta och inspirerande lärare som gör allt för att studenterna ska trivas gör att det är en väldigt trevlig studiemiljö. Om man har ett intresse för EU och tvärvetenskaplig forskning med inslag av det sociala, politiska och ekonomiska perspektivet, då är MAES vid Göteborgs universitet definitivt rätt val.

Hur ser en vanlig dag ut?
– En vanlig skoldag innebär ofta föreläsningar eller seminarier på förmiddagar och sedan studier på egen hand på eftermiddagar. Vårterminen 2018 är jag i Stockholm och praktiserar på riksdagens utredningstjänst.

Vad är det bästa med att vara student?
– Det bästa är flexibiliteten och friheten att kunna disponera sin tid själv. Och att få umgås och delta i olika aktiviteter med människor som delar samma intressen som mig.

Vilka är dina framtidsplaner?
– Jag är väldigt intresserad utav EU-utvidgningen, dels av de senaste medlemsstaterna men även av kandidatländerna. Jag avser att någon gång i framtiden återvända till Bryssel för att arbeta med dessa frågor. Dessutom har jag haft turen att hamna i samma klass som sex fantastiska tjejer med väldigt olika bakgrunder men med det gemensamma intresset för EU. Efter examen vill vi arbeta med att sprida kunskap om EU i Sverige och öka svenska medborgares och centrala aktörers delaktighet.

AV: Anna-Karin Lundell

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?