Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

5 miljoner till forskning om kvalitet och styrning av äldrevården

Nyhet: 2018-11-02

I dagarna beviljades åtta projekt tillsammans 36,7 miljoner kronor från Forte för forskning om styrning av hälso- och sjukvård och socialtjänst. Ett av dessa är knutet till Göteborgs universitet där statsvetare nu ska undersöka varför svenska kommuner lyckas olika bra med att förse medborgarna med välfärd.

Frågor om kvalitén i välfärden är ett uppmärksammat ämne i samhällsdebatten. Parallellt pågår också en debatt om hur offentlig verksamhet bör organiseras för att maximera både kvalitet och effektivitet.

I forskningsprojektet Redo att tjäna? Strukturella reformer, institutionell kvalitet och välfärdstjänster i svenska kommuner ska statsvetarna Carl Dahlström och Rasmus Broms undersöka kvalitén i den offentliga verksamheten.

– Genom att studera den kommunala nivån, med särskilt fokus på äldrevården, kommer vi att utföra en rad jämförande studier, både mellan kommuner och över tid. Vi vill besvara frågan om hur institutionell kvalitet påverkar förhållandet mellan olika styrningsregimer och välfärdens kvalitet, säger Rasmus Broms, forskare i statsvetenskap.

Ska studera hela kedjan

Tidigare forskning visar att en effektiv och opartisk förvaltning fri från korruption är en avgörande faktor för mänsklig välfärd men hittills har de här frågorna inte uppmärksammats så mycket i den svenska välfärdsdiskussionen.

– Vår ansats kommer att sträcka sig från den politiska sfären, genom administration, till medborgarnivån. På så sätt kommer projektet att generera nya rön kring varför kommuner lyckas olika bra med att förse medborgare med välfärd. Dessutom kommer det att ge insikter i hur strukturella reformer och olika styrningsparadigm i sin tur påverkar hur bra kommunala offentliga institutioner fungerar i Sverige idag, säger Carl Dahlström, professor i statsvetenskap.

FAKTA
Projektet Redo att tjäna? Strukturella reformer, institutionell kvalitet och välfärdstjänster i svenska kommuner beviljades 4 998 000 kronor i Fortes särskilda satsning kring välfärdens kvalitet, organisation och processer. Utlysningen syftar till att ge en vetenskapligt underbyggd kunskapsbas om organisering och styrning av hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Åtta projekt av 40 ansökningar beviljas finansiering inom utlysningen varav ett tillföll Göteborgs universitet. Läs mer om vilka projekt som beviljades forskningsmedel på Fortes hemsida.
 

Kontakt:

 

 

 

 

 


 

 

Till vänster eller överst: Rasmus Broms, e-post: rasmus.broms@pol.gu.se
Till höger eller underst: Carl Dahlström, e-post: carl.dahlstrom@pol.gu.se

AV: Anna-Karin Lundell

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2019-02-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?