Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

Nyhet: 2020-02-11

Den 14-15 februari är det Politico:s EU studies fair i Bryssel, den största mässan för studenter som letar efter ett mastersprogram i Europakunskap. Precis som förra året är Centrum för Europastudier (CES) representerat, denna gång genom Urban Strandberg, tidigare studierektor och ansvarig för våra double degree avtal, samt två alumner från Master’s Programme in European Studies i Göteborg: Clemens Schubert och Bo Dohmen, som båda arbetar i Bryssel.

På fredagen kommer dessutom ett gäng tidigare studenter och praktikanter, som alla är baserade i Bryssel den här våren, att äta lunch tillsammans med Urban.

Lördag är den stora publika mässdagen. Ta gärna chansen att komma förbi och prata med Urban, Bo eller Clemens om du är nyfiken på våra olika masterprogramsinriktningar (samhällsvetenskap och humaniora), våra tre double degree alternativ (med University of North Carolina at Chapel Hill, University of Konstanz och Fudan University), och hur det är att läsa i Göteborg!

Mer information och program finns här: https://diievents.dii.eu/eu-studies/

Photo by Gabriel Lelievre for POLITICO

AV: Lena Caspers

• Inga ökande skillnader mellan stad och landsbygd

[2020-05-28] Trots diskussion om ökade motsättningar och växande politisk polarisering mellan boende i städer och boende på landsbygden, visar två nya publikationer från SOM-institutet att detta inte verkar vara fallet för Sverige.

• August Röhss professur i statsvetenskap

[2020-05-15] Statsvetenskapliga institutionen söker nu en forskare i världsklass, enastående lärare och engagerad kollega till August Röhss professur. Den ideala kandidaten är en forskare med internationellt renommé och excellenta forskningsmeriter inom en eller flera av statsvetenskapens subdiscipliner som har ett stort engagemang för undervisning och handledning, institutionsbyggande samt för samverkan med det omgivande samhället.

• Göteborgs universitet inleder hösten 2020 digitalt

[2020-05-11] För att minska smittspridningen av det nya coronaviruset kommer Göteborgs universitet att inleda höstterminen med i stort samma restriktioner som nu. Det vill säga att som huvudregel kommer distansundervisning och tillfälligt hemarbete att fortsätta åtminstone fram till 31 oktober. Detta beslutade rektor under måndagen.

• Gamla demokratier klarar svåra kriser bättre än nya

[2020-05-06] Risken är liten att etablerade demokratier med lång erfarenhet av demokratiskt styre bryter samman vid en kris, likt coronakrisen som vi nu upplever. Värre är det för nya demokratier, särskilt de med svagt civilsamhälle och svaga partier. Det visar ny forskning.

• SOM-undersökning mäter Sverige i kris

[2020-04-14] En extrainsatt SOM-undersökning skickas ut under april månad för att studera samhället under coronaviruskrisen

• SOM-institutet söker praktikant inför hösten

[2020-04-09] SOM-institutet siktar på att ta emot en praktikant under höstterminen 2020. Sista ansökningsdag är 27 april. Intervjuer sker på distans.

• Resultat från SOM-seminariet 2020

[2020-04-02] Sverige är på väg åt fel håll, förtroendet för sjukvård, medier och forskare är förhållandevis högt och frågor om brottslighet och klimat klättrar på dagordningen. Dessutom studeras sjukförsäkringssystemet, klimatskatter och Sverigedemokraternas första 10 år i Riksdagen.

• Att vara snabb och korrekt - dilemma för journalister i kristid

[2020-03-31] När krisen slår till brottas journalisterna med att både vara snabba och samtidigt korrekta. Ofta publiceras nyheter med formuleringar som "enligt obekräftade (eller osäkra) uppgifter". Forskarna Bengt Johansson och Jacob Sohlberg vid Göteborgs universitet har undersökt om allmänheten förstår de här så kallade journalistiska osäkerhetsmarkörerna. Studien presenteras i en ny rapport, "Uppgifterna om det misstänkta knivdådet är ännu osäkra". Ett experiment om användandet av journalistiska osäkerhetsmarkörer (JMG, Göteborgs universitet, 2020).

• Statsvetenskapliga institutionen övergår till distansstudier och distansarbete

[2020-03-17] Regeringen rekommenderade idag att universitet och högskolor, för att minska spridningen av Covid-19, övergår till distansundervisning och distansarbete.

• Valforskningsprogrammet söker praktikanter

[2020-03-13] Valforskningsprogrammet söker 2 praktikanter till höstterminen 2020 med start den 31 augusti 2020.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20