Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

Nyhet: 2020-02-11

Den 14-15 februari är det Politico:s EU studies fair i Bryssel, den största mässan för studenter som letar efter ett mastersprogram i Europakunskap. Precis som förra året är Centrum för Europastudier (CES) representerat, denna gång genom Urban Strandberg, tidigare studierektor och ansvarig för våra double degree avtal, samt två alumner från Master’s Programme in European Studies i Göteborg: Clemens Schubert och Bo Dohmen, som båda arbetar i Bryssel.

På fredagen kommer dessutom ett gäng tidigare studenter och praktikanter, som alla är baserade i Bryssel den här våren, att äta lunch tillsammans med Urban.

Lördag är den stora publika mässdagen. Ta gärna chansen att komma förbi och prata med Urban, Bo eller Clemens om du är nyfiken på våra olika masterprogramsinriktningar (samhällsvetenskap och humaniora), våra tre double degree alternativ (med University of North Carolina at Chapel Hill, University of Konstanz och Fudan University), och hur det är att läsa i Göteborg!

Mer information och program finns här: https://diievents.dii.eu/eu-studies/

Photo by Gabriel Lelievre for POLITICO

AV: Lena Caspers

• Pessimism och oro i 2010-talets sista SOM-undersökning

[2020-06-25] Fler svenskar tyckte att Sverige var på väg åt fel håll, oron inför framtiden ökade och brottslighet klättrade på dagordningen. Få oroade sig för pandemier, arbetslöshet eller ekonomisk kris. Detta visar analyserna av 2010-talets sista SOM-undersökning, som nu presenteras i forskarantologin Regntunga skyar.

• Olof Palme - ännu mer uppskattad efter sin död

[2020-06-24] Som ledare för Socialdemokraterna 1969-1986 hör Olof Palme till de topp-tio mest populära svenska partiledarna under de senaste fyrtio åren. Men han var inte mer populär än sitt parti. Det blev han först efter sin död 1986. En färsk rapport från Valforskningsprogrammet visar att sympatierna för den bortgångne Olof Palme ökade i alla sociala och politiska läger efter mordet, men mest påtagligt bland hans motståndare längst ut till höger.

• Mångkultur påverkar inte den svenska tilliten

[2020-06-08] Resultaten från de årliga SOM-undersökningarna visar att nivåerna av tillit mellan människor i landets kommuner är höga och väldigt stabila över tid. En omfattande analys av tillit i relation till mångkultur i Sverige ger väldigt lite stöd till internationella teorier om att ökad mångkultur skulle vara skadligt för tilliten.

• Inga ökande skillnader mellan stad och landsbygd

[2020-05-28] Trots diskussion om ökade motsättningar och växande politisk polarisering mellan boende i städer och boende på landsbygden, visar två nya publikationer från SOM-institutet att detta inte verkar vara fallet för Sverige.

• August Röhss professur i statsvetenskap

[2020-05-15] Statsvetenskapliga institutionen söker nu en forskare i världsklass, enastående lärare och engagerad kollega till August Röhss professur. Den ideala kandidaten är en forskare med internationellt renommé och excellenta forskningsmeriter inom en eller flera av statsvetenskapens subdiscipliner som har ett stort engagemang för undervisning och handledning, institutionsbyggande samt för samverkan med det omgivande samhället.

• Göteborgs universitet inleder hösten 2020 digitalt

[2020-05-11] För att minska smittspridningen av det nya coronaviruset kommer Göteborgs universitet att inleda höstterminen med i stort samma restriktioner som nu. Det vill säga att som huvudregel kommer distansundervisning och tillfälligt hemarbete att fortsätta åtminstone fram till 31 oktober. Detta beslutade rektor under måndagen.

• Gamla demokratier klarar svåra kriser bättre än nya

[2020-05-06] Risken är liten att etablerade demokratier med lång erfarenhet av demokratiskt styre bryter samman vid en kris, likt coronakrisen som vi nu upplever. Värre är det för nya demokratier, särskilt de med svagt civilsamhälle och svaga partier. Det visar ny forskning.

• SOM-undersökning mäter Sverige i kris

[2020-04-14] En extrainsatt SOM-undersökning skickas ut under april månad för att studera samhället under coronaviruskrisen

• SOM-institutet söker praktikant inför hösten

[2020-04-09] SOM-institutet siktar på att ta emot en praktikant under höstterminen 2020. Sista ansökningsdag är 27 april. Intervjuer sker på distans.

• Resultat från SOM-seminariet 2020

[2020-04-02] Sverige är på väg åt fel håll, förtroendet för sjukvård, medier och forskare är förhållandevis högt och frågor om brottslighet och klimat klättrar på dagordningen. Dessutom studeras sjukförsäkringssystemet, klimatskatter och Sverigedemokraternas första 10 år i Riksdagen.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20