Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

Nyhet: 2020-02-11

Den 14-15 februari är det Politico:s EU studies fair i Bryssel, den största mässan för studenter som letar efter ett mastersprogram i Europakunskap. Precis som förra året är Centrum för Europastudier (CES) representerat, denna gång genom Urban Strandberg, tidigare studierektor och ansvarig för våra double degree avtal, samt två alumner från Master’s Programme in European Studies i Göteborg: Clemens Schubert och Bo Dohmen, som båda arbetar i Bryssel.

På fredagen kommer dessutom ett gäng tidigare studenter och praktikanter, som alla är baserade i Bryssel den här våren, att äta lunch tillsammans med Urban.

Lördag är den stora publika mässdagen. Ta gärna chansen att komma förbi och prata med Urban, Bo eller Clemens om du är nyfiken på våra olika masterprogramsinriktningar (samhällsvetenskap och humaniora), våra tre double degree alternativ (med University of North Carolina at Chapel Hill, University of Konstanz och Fudan University), och hur det är att läsa i Göteborg!

Mer information och program finns här: https://diievents.dii.eu/eu-studies/

Photo by Gabriel Lelievre for POLITICO

AV: Lena Caspers

• Resultat från SOM-seminariet 2020

[2020-04-02] Sverige är på väg åt fel håll, förtroendet för sjukvård, medier och forskare är förhållandevis högt och frågor om brottslighet och klimat klättrar på dagordningen. Dessutom studeras sjukförsäkringssystemet, klimatskatter och Sverigedemokraternas första 10 år i Riksdagen.

• Att vara snabb och korrekt - dilemma för journalister i kristid

[2020-03-31] När krisen slår till brottas journalisterna med att både vara snabba och samtidigt korrekta. Ofta publiceras nyheter med formuleringar som "enligt obekräftade (eller osäkra) uppgifter". Forskarna Bengt Johansson och Jacob Sohlberg vid Göteborgs universitet har undersökt om allmänheten förstår de här så kallade journalistiska osäkerhetsmarkörerna. Studien presenteras i en ny rapport, "Uppgifterna om det misstänkta knivdådet är ännu osäkra". Ett experiment om användandet av journalistiska osäkerhetsmarkörer (JMG, Göteborgs universitet, 2020).

• Statsvetenskapliga institutionen övergår till distansstudier och distansarbete

[2020-03-17] Regeringen rekommenderade idag att universitet och högskolor, för att minska spridningen av Covid-19, övergår till distansundervisning och distansarbete.

• Valforskningsprogrammet söker praktikanter

[2020-03-13] Valforskningsprogrammet söker 2 praktikanter till höstterminen 2020 med start den 31 augusti 2020.

• Välkommen till SOM-seminariet 2020

[2020-03-05] Under det årliga nationella SOM-seminariet redovisas för första gången resultaten från den senaste SOM-undersökningen. Årets seminarium äger rum i Göteborg den 1 april. Antal platser är begränsat och föranmälan krävs.

• Korruption och kortsiktig politik begränsar tillgången på rent vatten

[2020-02-14] Kvaliteten på ett lands dricksvatten beror ofta på om samhället är korrupt eller inte. En studie från Göteborgs universitet visar att demokratier med en dysfunktionell statsförvaltning är lika dåliga på att tillhandahålla rent vatten som auktoritära regimer.

• Ointresse bland kommunpolitiker ett hot mot svenskt dricksvatten

[2020-02-13] Vårt dricksvatten är inte en prioriterad fråga bland kommunala politiker och tjänstemän. Det visar forskning vid Göteborgs universitet som även pekar på de konsekvenser detta kan få, som att gamla reningsverk och rör inte ersätts för att dricksvattenförsörjningen ska fungera i framtiden.

• Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

[2020-02-11]

• Ställ dina forskningsfrågor i årets SOM-undersökningar

[2020-01-30] SOM-institutet bjuder in såväl forskare och forskningsprojekt som myndigheter och andra offentliga organisationer till samverkan i 2020 års SOM-undersökningar. Sista dag för ansökan är måndagen den 6 april.

• Studenter i samtal med nobelpristagare

[2019-12-17] Den 8 december 2019 föreläste 1986 års nobelpristagare i kemi John Polanyi på Göteborgs universitet. Efter föreläsningen mötte han några av universitetets studenter i ett rundabordssamtal, tre av dem är masterstudenter vid Statsvetenskapliga institutionen.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20