Projekt inom miljöpolitikens område får närmare 10 miljoner från Formas

Nyhet: 2019-11-21

Den 20 november fattade Formas beslut i Årliga öppna utlysningen 2019. Två projekt vid Centre for Collective Action Research (CeCAR) beviljades medel.

Niklas Harring och Sverker C. Jagers
En skatt på kött? Är det politiskt möjligt?
2 987 949 miljoner kronor

Sverker C. Jagers, Anna Bendz och Niklas Harring
Klimatpolicies för matkonsumtion: Analyser av policyalternativ och politisk genomförbarhet för ett klimatneutralt samhälle.
7 100 000 miljoner kronor

• Resultat från SOM-seminariet 2020

[2020-04-02] Sverige är på väg åt fel håll, förtroendet för sjukvård, medier och forskare är förhållandevis högt och frågor om brottslighet och klimat klättrar på dagordningen. Dessutom studeras sjukförsäkringssystemet, klimatskatter och Sverigedemokraternas första 10 år i Riksdagen.

• Att vara snabb och korrekt - dilemma för journalister i kristid

[2020-03-31] När krisen slår till brottas journalisterna med att både vara snabba och samtidigt korrekta. Ofta publiceras nyheter med formuleringar som "enligt obekräftade (eller osäkra) uppgifter". Forskarna Bengt Johansson och Jacob Sohlberg vid Göteborgs universitet har undersökt om allmänheten förstår de här så kallade journalistiska osäkerhetsmarkörerna. Studien presenteras i en ny rapport, "Uppgifterna om det misstänkta knivdådet är ännu osäkra". Ett experiment om användandet av journalistiska osäkerhetsmarkörer (JMG, Göteborgs universitet, 2020).

• Statsvetenskapliga institutionen övergår till distansstudier och distansarbete

[2020-03-17] Regeringen rekommenderade idag att universitet och högskolor, för att minska spridningen av Covid-19, övergår till distansundervisning och distansarbete.

• Valforskningsprogrammet söker praktikanter

[2020-03-13] Valforskningsprogrammet söker 2 praktikanter till höstterminen 2020 med start den 31 augusti 2020.

• Välkommen till SOM-seminariet 2020

[2020-03-05] Under det årliga nationella SOM-seminariet redovisas för första gången resultaten från den senaste SOM-undersökningen. Årets seminarium äger rum i Göteborg den 1 april. Antal platser är begränsat och föranmälan krävs.

• Korruption och kortsiktig politik begränsar tillgången på rent vatten

[2020-02-14] Kvaliteten på ett lands dricksvatten beror ofta på om samhället är korrupt eller inte. En studie från Göteborgs universitet visar att demokratier med en dysfunktionell statsförvaltning är lika dåliga på att tillhandahålla rent vatten som auktoritära regimer.

• Ointresse bland kommunpolitiker ett hot mot svenskt dricksvatten

[2020-02-13] Vårt dricksvatten är inte en prioriterad fråga bland kommunala politiker och tjänstemän. Det visar forskning vid Göteborgs universitet som även pekar på de konsekvenser detta kan få, som att gamla reningsverk och rör inte ersätts för att dricksvattenförsörjningen ska fungera i framtiden.

• Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

[2020-02-11]

• Ställ dina forskningsfrågor i årets SOM-undersökningar

[2020-01-30] SOM-institutet bjuder in såväl forskare och forskningsprojekt som myndigheter och andra offentliga organisationer till samverkan i 2020 års SOM-undersökningar. Sista dag för ansökan är måndagen den 6 april.

• Studenter i samtal med nobelpristagare

[2019-12-17] Den 8 december 2019 föreläste 1986 års nobelpristagare i kemi John Polanyi på Göteborgs universitet. Efter föreläsningen mötte han några av universitetets studenter i ett rundabordssamtal, tre av dem är masterstudenter vid Statsvetenskapliga institutionen.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20