Allt fler demokratier rör sig i riktning mot diktatur

Nyhet: 2019-04-03

En våg av demokratisk tillbakagång pågår där allt fler länder blir mindre demokratiska och mer auktoritära. Det visar en ny studie från V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet.

Brasilien, Ungern, Indien, Polen och Turkiet är exempel på länder som just nu upplever demokratiska bakslag eller det forskarna kallar autokratisering – en rörelse i riktning mot diktatur.

– Fler demokratier än någonsin tidigare är på tillbakagång, och 60 av de 75 demokratier som någon gång genomgått autokratisering har blivit diktaturer, säger biträdande lektor Anna Lührmann.

Tillsammans med professor Staffan I. Lindberg har hon genomfört den första studien av alla autokratiseringsperioder från 1900 fram till idag. Den baseras på data från Varieties of Democracy, V-Dem, världens största forskningsdatabas över demokrati och demokratisk utveckling. Databasen innehåller 450 indikatorer på demokrati och presenterar ett 50-tal index på allt från yttrandefrihet och val, till juridiska systems oberoende och mediers och civilsamhällets frihet.

Den tredje stora vågen av autokratisering

Enligt studien uppvisade 22 länder 2017 tendenser på att demokratin håller på att försämras. Vid en jämförelse innebär det att vi just nu upplever den tredje, stora perioden av autokratisering i modern tid.

En sak som är unik för dagens demokratiska tillbakagång är att processerna går långsamt och sker diskret. Tidigare årtiondens militärkupper och hastiga införande av enpartistater har ersatts av utdragna politiska spel. I 33 av 47 episoder av autokratisering i länder där demokratin är under försämring sedan 1994, är det folkvalda politiker som bit för bit underminerar det demokratiska styret.

– De urholkar demokratin genom att gradvis ta över makten över media och civilsamhälle och genom att till exempel göra det svårare att genomföra fria och rättvisa val. Korruption kan vara ett medel som används men det är långt ifrån det enda. De använder också ofta hot om våld och falska juridiska processer, liksom lagstiftning mot vissa organisationer till exempel, säger professor Staffan I. Lindberg.

Mer information:
Studien är publicerad i tidskriften Democratization.
Anna Lührmann och Staffan I. Lindberg (2019). A third wave of autocratization is here: what is new about it? Länk till artikeln: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/13510347.2019.1582029

Kontakt:
Anna Lührmann, biträdande föreståndare för V-Dem-institutet, telefon: 0730−855 880. e-post: anna.luehrmann@v-dem.net

Staffan I. Lindberg, föreståndare för V-Dem-institutet, telefon: 0733−761 540, e-post: sil@v-dem.net

Foto: Justice Amoh, Unsplash.

AV: Anna-Karin Lundell

• Arvsrätt till kronan minskade risken för krig och politisk instabilitet

[2019-09-09] Införandet av arvsmonarki i Europa bidrog till att minska risken för inbördeskrig i samband med överlämnandet av makten. Det visar en studie från Göteborgs universitet som undersökt historiska successioner mellan åren 1000 och 1800.

• CV-workshops: kom och förbered dig för arbetslivet!

[2019-09-06] Som student på Statsvetenskapliga institutionen kommer du att kunna känna dig trygg när det är dags att söka jobb. Vi erbjuder föreläsningar och workshops som handlar om vägen till arbetslivet, och nu i september är det dags att vässa ditt kanske viktigaste redskap - CV:t.

• IAGG slår rekord i nationaliteter

[2019-09-04] Studenter från 20 olika länder samlades på introduktionen till masterprogrammet International Administration and Global Governance (IAGG) den 3 september. Programmet är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan Statsvetenskapliga institutionen, institutionen för globala studier och institutionen för nationalekonomi med statistik.

• Samhällsanalysen - en podd om ekonomi och samhällsutveckling

[2019-08-30] Samhällsanalysen - en podd om ekonomi och samhällsutveckling

• "Vi har lärt oss väldigt mycket om valforskning och EU"

[2019-08-26] Under den mest intensiva perioden inför valet till Europaparlamentet 26 maj ansvarade studenterna Kajsa och Maja för den nya satsningen "Faktablad om EU-val", ett gemensamt initiativ av Valforskningsprogrammet och CERGU med syfte att förse människor med grundläggande kunskaper inför valet.

• Statsvetarstudent får Gunnar Svedbergs pris

[2019-08-13] Simon Källman är mottagare av Gunnar Svedbergs pris 2019. Priset består av 10 000 kronor samt ett diplom, och kommer att delas ut under universitetets årliga doktorspromotion den 18 oktober.

• Unga engageras i samtal om demokratin

[2019-06-25] Ett Gothia Cup för demokratisamtal, så beskriver Urban Strandberg tankesmedjan International Youth Think Tank som presenterades under en presskonferens på Gothia Towers på måndagen.

• CGM i Almedalen

[2019-06-19] Nu närmar sig en ny Almedalsvecka och Göteborgs universitet medverkar som en av parterna bakom Västsvenska arenan i Almedalen för åttonde året i rad. Fokus för vårt program ligger på forskning inom aktuella samhällsfrågor så som integration, äldreomsorg och sjukvård.

• Sexuellt våld utgör en drivkraft för politisk mobilisering bland kvinnor

[2019-06-04] Det är inte säkert att kvinnor tystas av sexuellt våld i väpnade konflikter. Tvärtom kan sexuellt våld vara en drivkraft för kvinnors politiska mobilisering för fred och för kvinnors rättigheter. Det framkommer i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Göran Duus-Otterström ny professor i statsvetenskap

[2019-05-31] Den 10 maj var det dags för den årliga professorsinstallationen vid Göteborgs universitet, då installerades 43 nya professorer varav två i statsvetenskap. I år uppmärksammades varje professor med en kort intervjufilm, så låt oss få presentera: Göran Duus-Otterström.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20