• Fortsatt stabilitet trots påtagliga sprickor - ny bok från SOM-institutet

[2018-06-26] Trots att många upplever att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, ökar svenskarnas förtroende för samhällsinstitutioner och demokratin. Det visar SOM-institutets nya forskarantologi Sprickor i fasaden.

• Majoriteten fortsatt negativ till delning av data på internet

[2018-06-13] Okunskap om integritetsskydd på internet skapar osäkerhet och en negativ attityd till kommersiell registrering av data. Det visar resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2017.

• Risk för fortsatt låst läge efter höstens val

[2018-06-04] Det parlamentariska läget och den grundläggande konfliktstrukturen består efter valet i höst oavsett vilken block som blir störst - det visar den senaste nationella SOM-undersökningen.

• Reser hem till Mexico som Global Swede 2018

[2018-05-31] Alberto Amador läser double degree-masterprogrammet i statsvetenskap. Ett av sina två år har han läst vid universitetet i Fudan i Kina och ett år har han läst på Göteborgs universitet. Alberto blev utnämnd till Global Swede 2018 och i samband med ceremonin i Stockholm intervjuades han om sina studier och vad han tycker om Sverige.

• Demokrati inte tillräckligt för bra resultat i arbetet med FNs hållbarhetsmål

[2018-05-30] FN:s medlemsländer har enats om sjutton mål för en mer hållbar utveckling. Dessa ska nås senast 2030. Men vad krävs rent strukturellt för att förändring ska komma till stånd? En ny avhandling från Göteborgs universitet visar att demokratiskt styre i sig inte är tillräckligt. Offentliga institutioner med hög kvalitet i verksamhet och styrning är också nödvändiga.

• Forskare möter praktiker om demokratistöd och samhällsstyrning

[2018-05-28] Forskning visar att länder med kvinnor i parlamenten i större utsträckning uppnår utvecklingsmål med betydelse för kvinnor, som lägre förlossningsdödlighet. Under en internationell konferens vid Göteborgs universitet den 30 maj samlas ledande forskare och beslutsfattare för att bland annat diskutera hur kvinnors roll i utvecklings- och utrikespolitik kan bidra till att skapa mer jämlika samhällen.

• Ladda ner kortfattad fakta om väljare och val

[2018-05-23] Nu har Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet publicerat ett antal faktablad om val och väljarbeteende på sin hemsida. Dessa beskriver demokratistatistik på ett kortfattat sätt och är gratis och fria att ladda ner.

• Rapport 2018:4 Utvärdering av Sveriges Televisions valkompassfrågor 2018

[2018-05-23] Rapport 2018:4 Utvärdering av Sveriges Televisions valkompassfrågor 2018

• Internationell assistans vid nationella val kan stjälpa demokratisering

[2018-04-19] FN gav assistans till mer än en tredjedel av världens alla nationella val mellan åren 2007 och 2014. Internationell assistans till val bidrar till att öka både kvalitet och förtroende under förutsättning att nationella organ är villiga att samarbeta. Men genom samarbete med repressiva regimer som avsiktligt undergräver valfriheten, exempelvis begränsar mediefriheten, riskerar assistansen att legitimera auktoritärt styre, det visar forskning från Göteborgs universitet.

• Några svenskars syn på tiggeri

[2018-04-17] Karin Zelano, doktorand i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, har intervjuat 26 svenskar om hur de ser på ett förbud mot tiggeri. Hon har precis publicerat sina forskningsresultat och vi har ställt ett par korta frågor till henne.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20