• Korruption och kortsiktig politik begränsar tillgången på rent vatten

[2020-02-14] Kvaliteten på ett lands dricksvatten beror ofta på om samhället är korrupt eller inte. En studie från Göteborgs universitet visar att demokratier med en dysfunktionell statsförvaltning är lika dåliga på att tillhandahålla rent vatten som auktoritära regimer.

• Ointresse bland kommunpolitiker ett hot mot svenskt dricksvatten

[2020-02-13] Vårt dricksvatten är inte en prioriterad fråga bland kommunala politiker och tjänstemän. Det visar forskning vid Göteborgs universitet som även pekar på de konsekvenser detta kan få, som att gamla reningsverk och rör inte ersätts för att dricksvattenförsörjningen ska fungera i framtiden.

• Europastudier på EU studies fair i Bryssel 14-15 februari

[2020-02-11]

• Ställ dina forskningsfrågor i årets SOM-undersökningar

[2020-01-30] SOM-institutet bjuder in såväl forskare och forskningsprojekt som myndigheter och andra offentliga organisationer till samverkan i 2020 års SOM-undersökningar. Sista dag för ansökan är måndagen den 6 april.

• Studenter i samtal med nobelpristagare

[2019-12-17] Den 8 december 2019 föreläste 1986 års nobelpristagare i kemi John Polanyi på Göteborgs universitet. Efter föreläsningen mötte han några av universitetets studenter i ett rundabordssamtal, tre av dem är masterstudenter vid Statsvetenskapliga institutionen.

• Konstitutionsutskottet hade hearing med tre statsvetare från GU

[2019-12-13] Den 12 december 2019 hade Konstitutionsutskottet en öppen utfrågning om den representativa demokratins utmaningar i polariseringens tid. Tre statsvetare deltog, samtliga från Göteborgs universitet: Sören Holmberg, seniorprofessor Elin Naurin, docent och Bo Rothstein, professor.

• Kultur centralt för samhörighet i Västsverige

[2019-12-12] Den senaste västsvenska SOM-undersökningen visar att färre än hälften av västsvenskarna känner samhörighet med personer från andra kulturer. Frågor om mångkultur polariserar i lägre utsträckning än frågor om ekonomi och miljö. Kulturutflyktsmål i regionen är mindre besökta men mer tillgängliga idag än för tjugo år sedan. Resultaten analyseras och presenteras i den nya forskarantologin Ingen kommer undan kulturen.

• Pris till masteruppsats om korruption inom offentlig upphandling

[2019-12-03] Fredrik Larsson, alumn vid Statsvetenskapliga institutionen, har fått Konkurrensverkets pris "Ekonomi 2019" för sin uppsats. Temat för tävlingen var konkurrens och upphandling.

• Vi söker 3-4 doktorander i statsvetenskap

[2019-12-02] Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 4 år Omfattning: 100% Placering: Statsvetenskapliga institutionen, Göteborgs universitet Tillträde: 2020-09-01 Ansökan ska vara inkommen senast 2019-02-04

• Sören Holmberg får Branschens Hederspris

[2019-11-29] När undersökningsbranschen i dagarna delade ut MarC Awards 2019 gick Branschens Hederspris till Sören Holmberg, seniorprofessor i statsvetenskap.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20