• Statsvetarstudent får Gunnar Svedbergs pris

[2019-08-13] Simon Källman är mottagare av Gunnar Svedbergs pris 2019. Priset består av 10 000 kronor samt ett diplom, och kommer att delas ut under universitetets årliga doktorspromotion den 18 oktober.

• Unga engageras i samtal om demokratin

[2019-06-25] Ett Gothia Cup för demokratisamtal, så beskriver Urban Strandberg tankesmedjan International Youth Think Tank som presenterades under en presskonferens på Gothia Towers på måndagen.

• CGM i Almedalen

[2019-06-19] Nu närmar sig en ny Almedalsvecka och Göteborgs universitet medverkar som en av parterna bakom Västsvenska arenan i Almedalen för åttonde året i rad. Fokus för vårt program ligger på forskning inom aktuella samhällsfrågor så som integration, äldreomsorg och sjukvård.

• Sexuellt våld utgör en drivkraft för politisk mobilisering bland kvinnor

[2019-06-04] Det är inte säkert att kvinnor tystas av sexuellt våld i väpnade konflikter. Tvärtom kan sexuellt våld vara en drivkraft för kvinnors politiska mobilisering för fred och för kvinnors rättigheter. Det framkommer i en ny avhandling från Göteborgs universitet.

• Göran Duus-Otterström ny professor i statsvetenskap

[2019-05-31] Den 10 maj var det dags för den årliga professorsinstallationen vid Göteborgs universitet, då installerades 43 nya professorer varav två i statsvetenskap. I år uppmärksammades varje professor med en kort intervjufilm, så låt oss få presentera: Göran Duus-Otterström.

• RJ beviljar statsvetare närmare 15 miljoner kronor

[2019-05-29] Den 28 maj beviljade Riksbankens Jubileumsfond (RJ) forskare medel inom humaniora och samhällsvetenskap för satsningarna Mixade metoder och RJ Sabbatical.

• Lägre acceptans för miljöskatter i länder med hög korruption och dysfunktionellt styre

[2019-05-28] Kvalitén på samhällets institutioner påverkar inte bara vilken service invånarna får. Den kan också vara avgörande för hur acceptansen för olika politiska styrmedel ser ut. Forskning från Göteborgs universitet visar att människor i länder med dåligt fungerande institutioner är mindre villiga att stödja miljöskatter, trots att de har gröna värderingar och är positiva till statlig styrning.

• Ann Towns ny professor i statsvetenskap

[2019-05-24] Den 10 maj var det dags för den årliga professorsinstallationen vid Göteborgs universitet, då installerades 43 nya professorer varav två i statsvetenskap. I år uppmärksammades varje professor med en kort intervjufilm, så låt oss få presentera: Ann Towns.

• Dags för Valundersökningen 2019

[2019-05-20] I dagarna skickar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet ut inbjudningar till Europaparlamentsvalundersökningen 2019. Det är den 29:e nationella valundersökningen som genomförs i Sverige sedan 1956. Undersökningen kommer att bidra med ny kunskap om inflytande och demokrati i Sverige och EU.

• Policy Dialogue Day 2019: Nya utmaningar för demokrati, samhällsstyrning och fred

[2019-05-15] Nya sociala medie- och digitala verktyg har förändrat den politiska kommunikationen. Politisk exkludering och populism hotar demokratiska framsteg. Icke-statliga aktörer blir alltmer involverade i olika aspekter av politiska styrmedel. Dessa och andra utmaningar påverkar demokrati, samhällsstyrning och fred på både nationell och lokal nivå i många länder. Journalister är välkomna till en konferens som diskuterar dessa utmaningar.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20