• Dags för Valundersökningen 2019

[2019-05-20] I dagarna skickar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet ut inbjudningar till Europaparlamentsvalundersökningen 2019. Det är den 29:e nationella valundersökningen som genomförs i Sverige sedan 1956. Undersökningen kommer att bidra med ny kunskap om inflytande och demokrati i Sverige och EU.

• Policy Dialogue Day 2019: Nya utmaningar för demokrati, samhällsstyrning och fred

[2019-05-15] Nya sociala medie- och digitala verktyg har förändrat den politiska kommunikationen. Politisk exkludering och populism hotar demokratiska framsteg. Icke-statliga aktörer blir alltmer involverade i olika aspekter av politiska styrmedel. Dessa och andra utmaningar påverkar demokrati, samhällsstyrning och fred på både nationell och lokal nivå i många länder. Journalister är välkomna till en konferens som diskuterar dessa utmaningar.

• Människor vill hellre ha miljöbeskattning av företag än av den egna konsumtionen

[2019-04-15] Allmänheten är mer positivt inställd till koldioxidskatt som riktas mot industrin än mot den egna konsumtionen. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Lenas uppsats blev en vetenskaplig artikel i European Review

[2019-04-10] Under sin studietid på masterprogrammet i European Studies skrev Lena Caspers en uppsats som handlar om vilken roll experterna i EU:s läkemedelsreglering spelar för de beslut som fattas på området. Resultaten visar att experter som ska vara vetenskapligt objektiva ändå gör subjektiva bedömningar som kan påverka beslutsprocesser.

• SOM-seminariet 2019: Högt förtroende, starkt EU-stöd och en minskad politisk mitt

[2019-04-10] En minskad politisk mitt och politiska högervindar, ett ökat förtroende för flera samhällsinstitutioner - som polisen - och ett rekordstarkt stöd för EU. Det är några av de första resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018, som presenterades vid tisdagens SOM-seminarium. Idag släpps också årets viktigaste rapport från SOM-institutet: Svenska trender 1986-2018.

• V-Dem släpper 2018 års demokratidata

[2019-04-08] Forskare, policymakers och journalister från hela världen använder data från Varieties of Democracy (V-Dem) för att förstå de utmaningar världen står inför. Idag lanserar V-Dem-institutet en uppdaterad version av sitt prisbelönta dataset som inkluderar 202 länder från 1789-2018.

• Statsvetarprogrammet ger kunskap som alla har nytta av

[2019-04-08] Ellinor Snickars har alltid varit intresserad av samhällsfrågor och ville lära sig mer om olika politiska system och teorier. Därför läser hon statsvetarprogrammet på Göteborgs universitet.

• Allt fler demokratier rör sig i riktning mot diktatur

[2019-04-03] En våg av demokratisk tillbakagång pågår där allt fler länder blir mindre demokratiska och mer auktoritära. Det visar en ny studie från V-Dem-institutet vid Göteborgs universitet.

• Svetla studies EMAES to boost her professional career

[2019-04-02] From my point of view, the program is useful for people who are interested in research, but also for those engaged in the decision-making process and implementation of decisions at different levels: EU, national, and subnational, says Svetla Tsolova student on the Executive Master's Programme in European Studies.

• Nya valbara kurser i Europakunskap

[2019-03-21] Från och med höstterminen 2019 finns tre nya valbara kurser för studenter på Europaprogrammet, masterprogrammet i Europakunskap och för dig som är intresserad av att läsa fristående kurs.

Fler publikationer

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2018-04-20