Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Boksläpp: Miljöpolitik - i går, i dag, i morgon

Föreläsning, Debatt

Hur kan vi bevara de naturresurser som tillhör oss alla samtidigt som vi slår vakt om demokratin och den individuella valfriheten? Den 13 oktober 2017 presenterar professor emeritus Lennart J. Lundqvist sin nya bok "Miljöpolitik - igår, i dag, i morgon" på ett seminarium vid Göteborgs universitet. Därefter följer en paneldiskussion om miljöpolitikens utmaningar förr och nu. Seminariet är kostnadsfritt och öppet för alla. Välkommen att anmäla dig lite längre ner på sidan.

I boken diskuterar Lennart J. Lundqvist fyra olika sätt att möta den kommande globala resursknappheten. Oavsett vilken modell vi väljer måste den bygga på medborgarnas delaktighet och statens förmåga att leda utvecklingen. Ju öppnare ett samhälle är för nya idéer och aktörer, desto lättare är det för olika intressen att delta i debatten och få gehör för sina synpunkter.

Samtidigt måste samhället vara starkt nog att ta fram och samordna initiativ och idéer till klara handlingslinjer. Det måste finnas institutioner för en sådan samverkan som kan skapa legitimitet för de drastiska beslut och dramatiska omställningar som mänskligheten står inför. Ansvaret för hur bördor och nyttor ska fördelas i en tid med nya former av knapphet måste vila på den representativa demokratins grund. Bara så kan vi som samhällsmedborgare behålla makten över vår framtid.

Lennart J. Lundqvist är professor emeritus i statsvetenskap med särskild inriktning mot organisation och genomförandeprocesser inom miljöområdet. Som forskare är han jämnårig med den moderna svenska miljöpolitiken: han inledde sina doktorandstudier 1967, samma år som Naturvårdsverket bildades.

VI ÄR GLADA ATT FÅ VÄLKOMNA EN MYCKET KOMPETENT PANEL SOM BESTÅR AV:

Alf-Inge Jansen, professor emeritus i statsvetenskap vid universitetet i Bergen, Peringe Grennfelt, f.d. forskningschef vid IVL Svenska Miljöinstitutet, Karl-Johan Bondesson, kommunekolog och Katarina Gårdfeldt, föreståndare för Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV. Moderator är Katarina Eckerberg, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet.

Datum: 2017-10-13

Tid: 13:00 - 15:30

Kategorier: Miljö, Samhällsvetenskap

Arrangör: CeCAR & GMV

Plats: Dragonen, Sprängkullsgatan 19

Sista anmälningsdag: 2017-10-13 kl. 12:00.

Kontaktperson: Anna-Karin Lundell

Antal platser: 110 (Varav 57 är bokade)

Registreringstiden för detta evenemang har gått ut

Sidansvarig: |Sidan uppdaterades: 2011-03-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?