• Dags för Valundersökningen 2019

[2019-05-20] I dagarna skickar Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet ut inbjudningar till Europaparlamentsvalundersökningen 2019. Det är den 29:e nationella valundersökningen som genomförs i Sverige sedan 1956. Undersökningen kommer att bidra med ny kunskap om inflytande och demokrati i Sverige och EU.

• Policy Dialogue Day 2019: Nya utmaningar för demokrati, samhällsstyrning och fred

[2019-05-15] Nya sociala medie- och digitala verktyg har förändrat den politiska kommunikationen. Politisk exkludering och populism hotar demokratiska framsteg. Icke-statliga aktörer blir alltmer involverade i olika aspekter av politiska styrmedel. Dessa och andra utmaningar påverkar demokrati, samhällsstyrning och fred på både nationell och lokal nivå i många länder. Journalister är välkomna till en konferens som diskuterar dessa utmaningar.

• Människor vill hellre ha miljöbeskattning av företag än av den egna konsumtionen

[2019-04-15] Allmänheten är mer positivt inställd till koldioxidskatt som riktas mot industrin än mot den egna konsumtionen. Störst är stödet för koldioxidskatt mot fossilindustrin, visar en studie från Göteborgs universitet.

• Lenas uppsats blev en vetenskaplig artikel i European Review

[2019-04-10] Under sin studietid på masterprogrammet i European Studies skrev Lena Caspers en uppsats som handlar om vilken roll experterna i EU:s läkemedelsreglering spelar för de beslut som fattas på området. Resultaten visar att experter som ska vara vetenskapligt objektiva ändå gör subjektiva bedömningar som kan påverka beslutsprocesser.

• SOM-seminariet 2019: Högt förtroende, starkt EU-stöd och en minskad politisk mitt

[2019-04-10] En minskad politisk mitt och politiska högervindar, ett ökat förtroende för flera samhällsinstitutioner - som polisen - och ett rekordstarkt stöd för EU. Det är några av de första resultaten från den nationella SOM-undersökningen 2018, som presenterades vid tisdagens SOM-seminarium. Idag släpps också årets viktigaste rapport från SOM-institutet: Svenska trender 1986-2018.

Fler publikationer

Till kalendern