Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Forskarutbildningen

Forskarutbildningen i statsvetenskap omfattar 240 högskolepoäng och syftar till att doktoranden ska utveckla de förmågor och färdigheter som krävs för att bedriva högkvalitativ forskning och att ta en doktorsexamen.

180 högskolepoäng utgörs av avhandlingen, och 60 högskolepoäng av kurser. Forskarstuderande som antas till vår forskarutbildning är anställda som doktorander vid institutionen. Forskarutbildningen regleras av Högskoleförordningen, Doktorandreglerna vid Göteborgs universitet, Samhällsvetenskapliga fakultetens tillämpningsbeslut om doktorandreglerna samt den Allmänna studieplanen.

Doktorandanställningen

Våra doktorander är vanligtvis anställda under fyra år. Upp till 20 procent av doktorandtjänsten kan utgöras av institutionstjänstgöring, och doktorandanställningen förlängs då med motsvarande tid. Det innebär att den totala anställningstiden blir max. fem år. Undantag gäller för sjukskrivning, föräldraledighet, fackliga förtroendeuppdrag samt tjänstledighet.
Lönesättning för doktorander sker enligt lokala avtal vid Göteborgs universitet och är framförhandlade av fackliga representanter. För år 2019 ligger ingångslönen på 26 175 SEK. Doktoranderna får högre lön i takt med att de uppnått 50 procent, 80 procent och 100 procent av forskarutbildningen. Den högsta lönen (efter disputation) ligger i nuläget på 32 850 SEK.
Doktorander vid Göteborgs universitet är statligt anställda och omfattas därmed av en rad förmåner och försäkringar som du kan läsa mer om här.

Handledning

Varje doktorand tilldelas en huvudhandledare och en biträdande handledare. Tilldelning av handledare sker i samråd mellan doktoranden och studierektor för forskarutbildningen. Presumtiva doktorander behöver inte kontakta eventuellt tilltänkta handledare innan de ansöker till forskarutbildningen.

Avhandlingen

Avhandlingen kan antingen skrivas som en sammanläggningsavhandling, det vill säga flera artiklar och/eller papers som föregås av ett introduktionskapitel (”kappa”), eller som en monografi (alltså en sammanhängande bok). Doktoranderna förväntas presentera sitt avhandlingsarbete vid ett antal tillfällen under forskarutbildningen:
I slutet av det första året på forskarutbildningen anordnas en presentation av avhandlings-pm, vilket innebär att förstaårsdoktoranderna presenterar ett första utkast på sin avhandling för hela institutionen, och får frågor och feedback från kommentatorer.
När cirka 50 procent av forskarutbildningen är avklarad presenterar varje doktorand ett paper eller kapitel av sin kommande avhandling vid ett av institutionens specialseminarier.

När cirka 80 procent av forskarutbildningen är avklarade presenterar varje doktorand två kapitel (vid monografer), eller ett kapitel och kappan (vid sammanläggningsavhandling) ur sin avhandling vid institutionens allmänna forskningsseminarium.
Slutligen försvarar doktoranden sin avhandling vid en publik disputation, där avhandlingen diskuteras med en opponent, och en betygsnämnd beslutar om huruvida avhandlingen är godkänd.
 

Statsvetenskap_illustration

Kontaktpersoner

Studierektor för utbildning på forskarnivå
Mikael Persson

Forskningsadministratör
Lena Caspers

 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?