Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Antagning

Antagning till forskarutbildningen i statsvetenskap sker en gång om året. Lediga doktorandtjänster utlyses i början av december varje år, och deadline för att söka är vanligtvis under första veckan i februari. Själva antagningsprocessen pågår från februari till april, då en antagningskommitté läser och bedömer ansökningar samt intervjuar toppkandidaterna. Beslut om antagning fattas i april. Doktoranderna börjar sedan forskarutbildningen i början av september.

Vi utlyser alla lediga doktorandtjänster via GU:s sökandeportal, där även ansökan sker.
Vi tar inte emot några spontanansökningar.
 

Behörighet

För att vara behörig att antas till forskarutbildningen behöver kandidater uppfylla kriterier för såväl grundläggande som särskild behörighet (se Högskoleförordningen 7 kapitel). Kort sagt krävs det att man har läst minst 240 högskolepoäng, varav 60 på avancerad nivå, samt 60 i statsvetenskap eller ett närliggande ämne.

Ansökan

Ansökan måste vara fullständig för att vi ska kunna göra en bedömning av din behörighet, dina meriter och färdigheter. Förutom CV och personligt brev brukar vi begära in följande:
- ett tidigare arbete som t.ex. en uppsats, ett working paper eller en artikel
- en projektskiss som visar vad du skulle vilja skriva din avhandling om
- akademiska betyg (Ladokutdrag, eller andra intyg ifall du har läst vid utländska universitet)
Mer detaljerade instruktioner finns tillgängliga på vår hemsida när utlysningen öppnar. Referenstagning och intervjuer ingår i urvalsprocessen.
 

Bedömning

Ansökningarna granskas och bedöms av en antagningskommitté vid institutionen. Urval sker med hänsyn till den sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Antagningskommittén rangordnar och intervjuar lämpliga kandidater. Antagningskommitténs förslag diskuteras i handledarkollegiet, som består av lärare och handledare i forskarutbildningen. Beslut om antagning fattas av prefekt.

Kontaktpersoner

Studierektor för utbildning på forskarnivå
Mikael Persson

Forskningsadministratör
Lena Caspers (föräldraledig)

Anne-Marie Deresiewicz (vikarie för Lena Caspers)

 

 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-08-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pol.gu.se/Utbildning/utbildning-pa-forskarniva/antagning/
Utskriftsdatum: 2020-08-13