Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Mångfalden av perspektiv på Europafrågor är en av EMAES allra starkaste sidor"

Lena Fassali läser Executive Master’s Progamme in European Studies (EMAES) som är vårt masterprogram för yrkesverksamma. Lena arbetar som Reporting Officer vid European Union Monitoring Mission in Georgia och här delar hon med sig av sina intryck från sin första termin på EMAES.

 

Vad är det som gjort dig uppmärksam på och intresserad av en akademisk vidareutbildning?

– Jag tror på tanken om livslångt lärande: Nya erfarenheter i livet ger också förnyad inspiration att fördjupa sig i olika ämnesområden. Personligen har jag alltid varit intresserad av politik, historia och filosofi, men det var först när jag under en tid hade arbetat med Europarelaterade frågor som jag greps av längtan efter att studera specifikt Europa ur skilda perspektiv. Det kändes som om jag på grund av mitt arbete satt med en enda liten pusselbit – i mitt fall EU:s relationer till närliggande områden i öster – men jag ville få en överblick över hur hela pusslet hängde ihop. Samtidigt ville jag också få ännu bättre redskap för att kunna arbeta vidare med frågor som rör EU:s förhållande till omvärlden. Jag insåg då att den bästa strategin skulle vara att gå en högkvalitativ akademisk vidareutbilding med inrikting på just Europastudier.

Vad i EMAES uppläggning och ansats gjorde dig lockad och intresserad att söka?

– Det är oerhört viktigt för mig att EMAES är upplagt så att man kan kombinera arbete och studier. Detta är en fördel inte bara rent praktiskt, utan också studiemässigt: I och med att jag har Europa som genomgående tema även i yrkeslivet, berikar dessa två delar av livet varandra. Det faktum att Centrum för Europastudier vid Göteborgs universitet via exempelvis REGU har en tydlig anknytning till både arbetsliv och banbrytande internationell forskning var också mycket attraktivt för mig.

Vad förväntar du dig att EMAES ska ge dig i ditt yrkesliv och för dig personligen?

– Jag förväntar mig att få en djupare förståelse för dynamiken i europeisk politik, med fokus på konflikt och samarbete inom EU. Inom ramen för mastersuppsatsen hoppas jag sedan kunna specialisera mig på frågor som rör krishantering, fred och säkerhet, med särskild betoning på genderperspektiv. Målet är att dessa nya kunskaper ska öppna vägar för mig att arbeta med planering av EU:s internationella insatser världen över.

Om du skulle rekommendera någon att söka EMAES vad skulle du framhålla som dess attraktiva/starka sidor?

– EMAES har oerhört kunniga och engagerade lärare som väl tar tillvara studenternas skilda yrkesbakgrund. Jag har lärt mig så mycket bara genom att lyssna på mina kurskamraters erfarenheter! Undervisningen är också tydligt förankrad i lärarnas respektive forskningsområden. Av stor vikt är dessutom att studieupplägget integrerar ämnesfrågor och vetenskaplig metod på ett kreativt sätt.

Nu efter en dryg termins studier, på vilka sätt motsvarar EMAES dina förväntningar? Vad har EMAES inneburit som överträffar dina förväntningar?

– Så här långt har EMAES verkligen gett mig en helt ny förståelse för Europasamarbetets historiska sammanhang. Bakgrunden till många av dagens aktuella och brännande frågor har blivit mycket tydligare för mig. Till exempel, när jag nu hör politiska uttalanden om EU-frågor, får de en helt annan resonans, eftersom jag kan urskilja deras ideologiska och historiska rötter på ett nytt sätt. Rent akademiskt uppskattar jag också att vi från dag ett uppmuntras att tänka framåt, på vårt mastersarbete och vilka frågor vi vill koncentrera oss på där. Detta ger stort utrymme för reflektion och möjlighet att verkligen fokusera. Sedan måste jag säga att den goda sammanhållningen och bredden på kunskap och erfarenheter hos kursdeltagarna är en mycket positiv aspekt av EMAES.

Om du skulle ge råd till någon som börjar EMAES till hösten, hur bör hen förbereda sig för att få allra mest ut av EMAES?

– Det allra viktigaste rådet är: Planera din tid! Programmet går på halvfart och det är nödvandigt att vara kontinuerligt aktiv i till exempel diskussioner och grupparbeten. Skaffa kurslitteraturen så tidigt du kan, eftersom det hjälper dig att använda tiden på bästa sätt. Fundera också på hur ditt arbete relaterar till Europafrågor: Finns det något speciellt ämne du arbetar med som du kanske skulle vilja skriva om, eller till och med forska i?

Om du skulle rekommendera någon som du känner att söka EMAES på grundval av den personens starka och framträdande drag i yrkeslivet, vilken slags kompetens och inriktning skulle en sådan person ha?

– Jag skulle rekommendera EMAES till en person som är målinriktad, med ett stort engagemang för sitt arbete, och som samtidigt är intresserad av att vidareutvecklas och vidga sina vyer. Vad gäller yrkesbakgrund och tidigare utbildningsområde, skulle jag med glädje rekommendera EMAES till personer från de mest skilda sammanhang, eftersom just mångfalden av perspektiv på Europafrågor är en av EMAES allra starkaste sidor.

 

Lena Fassali

Ålder: 45 år

Utbildning: Fil kand i statsvetenskap, fil. mag. i modern hebreiska.

Arbetar som: Reporting Officer vid European Union Monitoring Mission in Georgia.

Läser hos oss: The Executive Master's Programme in European Studies (EMAES).

Gör om fem år: Arbetar med planering av internationella EU-insatser.

 

Foto: Lena Fassali

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-02-21
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?