Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tove ville bli som Sören

Tove Ahlbom läser Masterprogrammet i statsvetenskap, hon har fått en artikel antagen för publicering i en vetenskaplig tidskrift och ska snart skriva klart sin kandidatuppsats i ekonomisk historia. Hon trivs med sina studier och gillar att plugga, men ännu ligger framtiden öppen.

Tove Ahlbom påbörjade sina studier vid Göteborgs universitet höstterminen 2010. I sin kandidatexamen har hon kombinerat 90 poäng statsvetenskap med fristående kurser i ekonomisk historia, administrativ teknik och danska. Att huvudämnet blev statsvetenskap och att hon valt att fördjupa sig i det på masternivå är både hennes pappas och en viss professors förtjänst.

– 2006 satt jag med pappa och tittade på SVT:s valvaka. Vi lyssnade på Sören Holmberg och jag sade till pappa: Jag vill bli det som han är – hur gör jag då? Pappa svarade: Då ska du läsa statsvetenskap. Och det har jag inte ångrat. Det är ju så roligt att få reda på varför saker händer och varför folk beter sig som de gör.

Tove Ahlbom berättar att hon är säker på de val hon gjort, att det är statsvetenskap och ekonomisk historia som är hennes ämnen. Men visst har hon tvivlat på sin förmåga ibland.

– I början var det så svårt att få en överblick över studierna. Jag visste inte vad som förväntades av mig och då funderade jag på om jag överhuvudtaget skulle klara av det här. Dessutom har universitetets administrativa system varit svåra att lära sig. Som nybörjare visste jag inte ens hur man gör för att låna en bok. Det har varit en ganska lång process faktiskt, säger Tove.

Skvaller och massage

Även om Tove Ahlbom ibland kan tycka att livet som student vid Samhällsvetenskapliga fakulteten är lite oglamouröst så har det sina positiva sidor. En bra sak är att fakulteten erbjuder en öppen miljö där många olika ämneskunskaper möts. Studenter som vågar utnyttja den miljön till att knyta värdefulla kontakter med lärare och forskare vinner mycket på det, menar Tove. Men att ta det steget kräver ett stort mått av akademiskt självförtroende, något som Tove själv har fått genom att arbeta disciplinerat.

– Min dag börjar halv tio när jag träffar mina kursare på Studietorget eller i något av fakultetens grupprum. Vi pluggar och bryter för lunch som blir till en timme när vi skvallrar, beklagar oss och peppar varandra. Efter lunch arbetar vi fram till klockan tre när det är dags för eftermiddagsfika och nackmassage. Ibland ses vi på kvällar och helger också och det är då vi löser de verkligt stora frågorna – livsfrågorna, säger Tove Ahlbom med ett leende.

Ska bli publicerad

Det akademiska självförtroendet stärktes ytterligare när Tove Ahlbom fick en artikel antagen för publicering i den vetenskapliga tidskriften Island Studies Journal. Artikeln On the Rationality of Manx Crabs blev klar i februari 2014 och är baserad på hennes kandidatuppsats i statsvetenskap från hösten 2012, där hon analyserar samhället på den brittiska ön Isle of Man i Irländska sjön. När Tove skulle välja fallstudie för sin uppsats visade det sig att Isle of Man var något av ett outforskat område inom statsvetenskaplig forskning. Med sin artikel bidrar nu Tove Ahlbom själv till den vetenskapliga diskussionen om ö-samhällen.

– Vissa samhällen är mer utsatta än andra både geografiskt, ekonomiskt, socialt och politiskt. Det sociala livet påverkar ju vad man fokuserar på inom politiken. Det är såklart jätteroligt att artikeln ska publiceras, men nu efter skrivandet så är jag lite utmattad eftersom för mycket analyserande gör hjärnan trött, säger Tove som på fritiden läser skönlitteratur, plöjer TV-serier och tränar kickboxning.

– Många frågar hur jag orkar plugga som jag gör med tanke på den lilla fritid jag har. Men då brukar jag fråga tillbaka: Hur kan man inte plugga? Det är ju så lätt när man hamnat på rätt plats.

Typisk forskare?

Närmast ska Tove göra sin praktik inom Masterprogrammet i statsvetenskap på projektet V-Dem på statsvetenskapliga institutionen, men när det kommer till slutklämmen av utbildningen – masteruppsatsen – har hon inte bestämt om hon ska vidareutveckla sina idéer om Isle of Man eller inte. Tove Ahlbom tycker att frågor som hur hon tänker sig sin framtid, vad hon har för mål och drömjobb är svåra frågor. Hon har inte stakat ut sin framtid men har en klar bild av hur den ska se ut.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra, kanske söka en doktorandtjänst i statsvetenskap eller i ekonomisk historia. Men jag vet att jag vill ha ett kontor, ett höj- och sänkbart skrivbord, en dator, tofflor och en mugg. Jag ska sitta där inne och skriva böcker och ibland ska jag lämna mitt rum och diskutera det jag skrivit med andra.

En typisk forskare med andra ord?

– Ja , jag ville ju bli som Sören Holmberg en gång i tiden, avslutar Tove.

Tove Ahlbom

Ålder: 22 år

Kommer från: Ljungskile. Bor i Kortedala.

Läser: Master's Programme in Political Science

 

Foto: Karin Andersson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2014-12-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?