Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Robin vill hålla på med statsvetenskap hela tiden

Att bli civilingenjör var ingenting för Robin Holmér som bytte Chalmers mot Göteborgs universitet. Nu läser han Statsvetarprogrammet, intresserar sig för global rättvisa och har så smått börjat engagera sig politiskt.

Du läser Statsvetarprogrammet med inriktning internationella relationer, hur kommer det sig?

– Jag flyttade till Göteborg för tre år sedan och började läsa maskinteknik på Chalmers men efter ett års studier hoppade jag av. Jag ville inte bli civilingenjör, det passade inte mig. Jag är intresserad av politik och ekonomi och hur politiken och samhället formar varandra men också om frågor som handlar om global rättvisa och maktrelationer. Därför är statsvetenskap i kombination med internationella relationer en perfekt mix av det som intresserar mig.

Hur ser en vanlig dag på universitetet ut?

– Vi har ofta föreläsningar eller seminarier även om det inte är varje dag. Jag upplever nog att vi har ganska många lektioner på statsvetenskapliga institutionen jämfört med andra ställen. När det är lektionsfritt så kan vi ju disponera våra dagar hur vi vill.

Och hur blir det då?

– Antingen sitter jag själv och läser men för det mesta är jag ihop med mina kurskamrater i Studietorget på Campus Haga. Vi bodde nästan i ett hörn av Studietorget under ett halvårs tid, det är en av de bästa platserna att vara på. Vi diskuterar kurslitteraturen till exempel, det är skönt att göra det så att ingen missuppfattat något. Men man får balansera diskussionerna så att de handlar om det de ska göra och inte om allt annat som är roligt.

Hur kan en typisk arbetsuppgift på Statsvetarprogrammet se ut?

– En slags uppgift som jag tycker är väldigt bra är att skriva papers, det gör vi bland annat på kursen ”Demokrati i teori och praktik”. Vi får ett ämne att skriva en kort uppsats om, eller ett paper som det kallas, som vi sedan ”kritiserar” och diskuterar. Det är en arbetsuppgift som kräver mycket jobb men som också är mest lärorik.

Finns det andra inslag som du fastnat för?

– Ja, som kontrast till uppgiften med att skriva papers som ju bygger mycket på eget arbete så fick vi handledning under kursen ”Tematisk fördjupning”. Det var jättebra och ytterligare ett sätt att arbeta på. Tycker man dessutom som jag att det är kul med metod så är Statsvetarprogrammet ett jättebra program. Det är roligt att testa modeller, att hitta luckor i dem och sedan försöka täppa till luckorna.

Du sitter med i programrådet för ditt program, vad innebär det?

– Det innebär att jag är representant för studenterna som läser termin fyra, precis som jag. De andra terminerna har sina egna representanter. På programråden lyfter vi fram frågor som till exempel kan handla om innehållet i en kurs. Som student blir man lyssnad på här, vi får mothugg men vi tas på allvar! Vi har bland annat önskat en större arbetslivsanknytning på utbildningen och till hösten startar en kurs som handlar om statsvetaren i yrkeslivet.

Vad gör du på fritiden?

– Det är svårt att göra skillnad på studier och fritid, tycker jag, men jag umgås med mina studiekompisar. Vi spelar spel eller går på Göteborgsoperan. På senare tid har jag börjat engagera mig i Göteborgs socialdemokratiska högskoleförening (GSHF) och jag går på Utrikespolitiska föreningens föreläsningar, det finns jättemycket att välja på.

Har du något drömjobb i framtiden?

– Det pendlar från vecka till vecka. Till att börja med så är jag ganska säker på att jag kommer att fortsätta mina studier på masternivå. Jag är för intresserad för att sluta plugga. Efter det så vet jag inte vad jag vill bli, kanske politisk sekreterare, någon som utvecklar den praktiska utformningen av politiken. Jag tänker lite på allting – FN, NGO:s, att bli forskare. Något som gör att jag får hålla på med statsvetenskap hela tiden.

 

Robin Holmér

Ålder: 22

Kommer från: Linghem, ett litet samhälle öster om Linköping.

Bor: I Kviberg.

Läser: Statsvetarprogrammet, termin 4. Började läsa med inriktning nationalekonomi med statistik men bytte efter sex månader till inriktning internationella relationer.

Spelar: Det gamla strategispelet Risk.
– Där går det att använda terminologin från våra kurser. En av lärarna, Gunnar Falkemark, är en riktig citatmaskin att låna uttryck ifrån.

 

Länk: Statsvetarprogrammet

 

Foto: Karin Andersson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2015-03-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?