Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kurser i miljöpolitik

Studiet av miljöpolitik utgår från att det är samhällen som orsakar miljöproblem. Det är också samhällen som värderar hur pass allvarliga miljöproblemen är och hur problemen ska lösas. Det här mobiliserar olika intressen i samhället där miljöproblemen blir till politiska frågor. Vårt fokus är att studera dessa frågor utifrån ett statsvetenskapligt perspektiv.

På Statsvetenskapliga institutionen både forskar och undervisar vi om frågor som har koppling till miljö och hållbar utveckling. Kurserna som vi ger i miljöpolitik kan läsas både inom ett program och som fristående kurser.

Kurser på grundnivå

SK1138 Miljöpolitik i teori och praktik
Kursen är en valbar kurs inom statsvetarprogrammet och samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL). Kursen kan läsas som fristående kurs. Läs mer och ansök här: Miljöpolitik i teori och praktik.

SK1139 Swedish environmental politics in a comparative perspective
Kursen är en valbar kurs inom statsvetarprogrammet och samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL). Kursen kan läsas som fristående kurs. Undervisningen sker på engelska. Läs mer och ansök här: Svensk miljöpolitik i ett jämförande perspektiv.

SK1224 Miljöpolitikens villkor
Kursen är en valbar kurs inom statsvetarprogrammet och samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL). Kursen kan också läsas som en del av kurspaketet SK1399 Statsvetenskap: Fördjupningskurspaket med Miljöpolitikens villkor, 30 hp. Läs mer och ansök här: Statsvetenskap: Fördjupningskurspalet med Miljöpolitikens villkor.

Kurser på avancerad nivå

EU4210 Environment and Energy in European Integration
Kursen är en valbar kurs på exekutivt masterprogram i europastudier. Undervisningsspråket är engelska. Läs mer och ansök här: Miljö och energi i Europeisk integration.

EU2210 European Enironment and Energy
Kursen är en valbar kurs inom masterprogrammet i europakunskap. Den är också valbar för studenterna på juristprogrammet. Kursen kan läsas som fristående kurs. Undervisningsspråket är engelska. Läs mer och ansök här: Europeisk miljö- och energipolitik.

SK2221 Environment and institutions
Kursen är valbar för studenter som läser andra terminen på något av statsvetenskapliga institutionens internationella masterprogram. Den kan läsas som fristående kurs. Undervisningsspråket är engelska. Läs mer och ansök här: Miljöpolitik och institutioner.

Vi medverkar på SMIL-programmet

Vi är en av institutionerna som är med och arrangerar samhällsvetenskapligt miljövetarprogram (SMIL) vid Handelshögskolan i Göteborg, där vi ansvarar för den miljöpolitiska profilen. Mer information om SMIL hittar du på programmets hemsida.

Intervju med en SMILARE

En av våra doktorander i statsvetenskap har läst SMIL-programmet med miljöpolitisk profil. Hon tog sin examen 2017.

Läs gärna intervjun med henne: "Jag har alltid haft ett stort engagemang för samhällsfrågor och politik".

 


Är du intresserad av statsvetenskaplig forskning på området?

CEPS

I dagsläget har vi ett 20-tal forskare som intresserar sig för det breda området miljöpolitik inom forskningsmiljön Centre for Environmental Political Studies (CEPS). Forskningen berör hållbar utveckling, klimatförändringar, miljöopinion och förvaltning av naturresurser som till exempel fiske och vatten samt energipolitik. Läs mer på forskargruppens hemsida: Centre for Environmental Political Studies.

CeCAR

Statsvetenskapliga institutionen är också värd för Centrum för studier av kollektivt handlande (CeCAR). Det är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum som söker svar på drivkrafterna bakom kollektivt handlande och under vilka villkor som storskaligt samarbete kan uppstå.

Flera av de hot och utmaningar som världen står inför idag kräver kollektiva lösningar. Det gäller sociala frågor, miljöfrågor och hälsorelaterade utmaningar. Men storskaligt kollektivt handlande är svårt att åstadkomma. Miljöfrågorna är särskilt svåra att lösa, delvis därför att de ofta handlar om att förändringar behöver genomföras väldigt snabbt, ofta på ett globalt plan och detta för att förhindra katastrofer som många gånger sker i andra delar av världen – eller långt in i framtiden. Vi har flera forskare som är knutna till CeCAR som leds av Sverker C. Jagers, professor i statsvetenskap. Läs mer på CeCAR:s hemsida: Centre for Collective Action Research.

 

 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-06-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?