Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Master's Programme in Political Science

Masterprogrammet i statsvetenskap (MaPS) erbjuder akademisk träning i nära kontakt med den internationellt framstående forskning som bedrivs vid vår institution. MaPS är en generalistutbildning som förbereder för en karriär med avancerad analys av politik och samhälle som centralt inslag. Diplomat, politisk rådgivare, projektledare och analytiker är exempel på yrken bland medlemmarna i vårt alumnnätverk.

Masterprogrammet i statsvetenskap är en tvåårig engelskspråkig utbildning som resulterar i en politices masterexamen. En masterexamen är en viktig konkurrensfördel för den som siktar på en internationell karriär. Den ger också behörighet att söka en forskarutbildning i statsvetenskap.

Forskningsnära, metodfokus och praktik

Programmet inleds med kursen Political Science Analysis (15 hp) som ger överblick av statsvetenskapens huvudsakliga inriktningar och träning i att författa vetenskapliga texter. Första terminens andra del ägnas åt studier i vetenskaplig metod. Vi erbjuder olika metodkurser att välja emellan, med antingen kvantitativa eller kvalitativa inriktningar. Har du läst metod tidigare har du fyra kurser att välja mellan. Har du inte läst metod tidigare kan du istället välja mellan två kurser; SF2323 Tillämpade kvalitativa forskningsmetoder, problem och design och SF2324 Introduktion till tillämpad forskningsdesign och kvantitativa forskningsmetoder för samhällsvetare.

Programmets andra termin ägnas åt fördjupningskurser. Det finns flera olika kurser att välja mellan och de har ett innehåll nära relaterat till den forskning som bedrivs hos oss. Det handlar om spännande och samhällsrelevanta frågor och problem såsom relationen mellan politiska institutioners kvalitet och korruption, demokratins viktigaste karaktärsdrag, dess huvudsakliga aktörer och mätbara effekter, variationer på demokrati och demokratisering, sociala dilemman och miljöpolitik. Fördjupningskursernas innehåll ger expertis som är efterfrågad inom politik och förvaltning, och inom civilsamhället, både nationellt och internationellt.

Programmets tredje termin är den med flest valmöjligheter. Ytterligare fördjupningskurser i statsvetenskap hemma eller utomlands är en möjlighet, likaså en halv eller en hel termins praktik, och/eller ytterligare studier i vetenskaplig metod. Det sistnämnda alternativet, metodfördjupning, vill vi lyfta fram som en god möjlighet att skaffa sig en viktig konkurrensfördel på arbetsmarknaden!

Programmets fjärde termin ägnas åt uppsatsarbete, då utvecklas de teoretiska och metodologiska kunskaper som programmets tidigare kurser resulterat i. Till förfogande som handledare finns forskare med gedigen erfarenhet att leda och handleda forskningsprojekt, och med gott internationell renommé inom sitt forskningsområde.

Akademisk integritet och jämlikhet

Studenterna på MaPS ingår i en ambitiös grupp av individer från flera olika länder. På programmet möter du lärare med stort intresse av att bidra till en vetenskapligt gedigen och karriärsförberedande utbildning. Vi uppskattar ambition och förväntar oss utpräglad akademisk integritet. Att studera hos oss innebär också att höra till ett sammanhang som kännetecknas av medvetenhet avseende jämlikhet, inte minst mellan kvinnor och män. Vi värderar och strävar efter att upprätthålla ett professionellt, respektfullt och vänligt bemötande bland anställda och studenter.

Möjlighet till dubbla examina

Inom ramen för MaPS erbjuder vi ett fåtal studenter att ta en double degree. Läs mer här.

Mer information

I menyn hittar du mer information, till exempel om kursernas innehåll. Läs också gärna om den spännande forskning som bedrivs hos oss genom att besöka de olika forskningsprogrammens hemsidor. Tveka inte att höra av dig om du har frågor!

Studentporträtt

Alma Basha läser masterprogrammet i statsvetenskap. Det som lockade henne att söka var upplägget med valbara kurser, och hon tycker att det är kul att kunna fördjupa sig i de ämnen som intresserar henne mest. Att det går internationella studenter i klassen är Alma tacksam för – en av hennes bästa vänner kommer ända från Australien. Läs vad Alma tycker om programmet i den här intervjun.
 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-10-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?