Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ämneslärare med inriktning samhällskunskap

Kurserna i samhällskunskap riktar sig till dig som tänker dig en framtida yrkesverksamhet som gymnasielärare i samhällskunskap. Ämnet samhällskunskap innebär att du studerar politiska, ekonomiska och sociala förhållanden i ett lokalt, nationellt och internationellt perspektiv.

Bred samhällsvetenskaplig kompetens

Genom sin bredd - med kurser kring samhällsrelevanta idéer, opinionsbildning, identitet/kultur, politiska system (inklusive EU), internationella förhållanden, konfliktlösning, mänskliga rättigheter - ger samhällskunskap dig en bred samhällsvetenskaplig allmänkompetens.

Samhällskunskap är förankrat inom framförallt sex samhällsvetenskapligt relevanta områden som integreras inom ämnet samhällskunskap:

- statsvetenskap

- sociologi

- nationalekonomi

- internationella relationer

- kulturgeografi

- masskommunikation

Du tränas i förmågan att förstå omvärlden och utifrån detta skapa miljöer och verktyg för lärande. Ämnesundervisningen lägger stor vikt vid att integrera olika perspektiv samt att utveckla färdigheter i samhällsvetenskaplig metod. Dessutom tränas du i att använda samhällsdidaktik med målet att utveckla förståelsen för undervisningens och inlärningens praktik i samhällsvetenskapliga ämnen.

Kursutbud

För att bli ämneslärare på gymnasiet med samhällskunskap som huvudämne ska du läsa 120 högskolepoäng i ämnet. Statsvetenskapliga institutionen är också ansvarig för VFU-kurserna, verksamhetsförlagd utbildning, där du gör sammanlagt 30 hp.

Grundnivå

LGSH10 Samhällskunskap 1 för gymnasielärare: Grundläggande samhällsvetenskapliga perspektiv, 15 h p

LGSH20 Samhällskunskap 2 för gymnaslelärare: Jämförande politik och ekonom, 15 hp

LGSH30 Samhällskunskap 3 för gymnasielärare: Europa, stat, region. Förutsättningar för politisk, ekonomisk och social hållbar utveckling. 15 hp

LGSH40 Samhällskunskap 4 för gymnasielärare: Individ, grupp och samhälle, 15 hp

LGSH50 Samhällskunskap 5 för gymnasielärare: Politisk, ekonomisk och social hållbar utveckling i ett globalt perspektiv, 15 hp

LGSH1G Examensarbete 1, 15 hp

Avancerad nivå

LGSH65 Samhällskunskap 6 för gymnasielärare: Vetenskaplig metod, 15 hp

LGSH1A Examensarbete 2, 15 hp

Vill du bli lärare?

Vill du veta mer? Läs då mer på Lärarutbildningarnas hemsida.


 

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-04-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?