Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statsvetarprogrammet

Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Politiken påverkar våra valmöjligheter, sociala relationer och ekonomi. Den kan bidra till att förverkliga värderingar om vad som är ett gott samhälle. Vad kan vara viktigare? 

På statsvetarprogrammet utbildas du i att analysera makt och demokrati, politiska idéer, aktörer och institutioner på olika politiska nivåer. Utbildningen ger dig kvalificerade kunskaper till grund för en karriär som samhällsanalytiker. Statsvetare jobbar ofta med utredningsarbete, samhällsgranskning (journalistik, forskning) eller politisk påverkan inom offentliga eller privata organisationer och företag.

Välj inriktning efter intresse

Statsvetarprogrammet omfattar tre års studier på grundnivå, vilket ger dig en politices kandidatexamen, 180 högskolepoäng (hp). Statsvetenskap blir ditt huvudämne, 90 hp, men du väljer också en av nedanstående sju inriktningar. Inriktning väljer du först när du har läst en hel termin på programmet.
 

 1. Statsvetenskap med 60 hp nationalekonomi i ämnesvis progression.
   
 2. Statsvetenskap med 60 hp statistik i ämnesvis progression.
   
 3. Statsvetenskap med 60 hp internationella relationer i ämnesvis progression.
   
 4. Statsvetenskap med 60 hp sociologi i ämnesvis progression.
   
 5. Statsvetenskap med 60 hp psykologi i ämnesvis progression.
   
 6. Statsvetenskap med 60 hp medie- och kommunikationsvetenskap i ämnesvis progression
   
 7. Statsvetenskap med 60hp statsvetenskap i ämnesvis progression

 
Valet av inriktning betyder att du blir statsvetare med en speciell profil, med fokus på antingen ekonomiska, internationella, mediala, statsvetenskapliga eller sociala samhällsfrågor. Programmet innehåller, utöver inriktningsåret, en valfri termin. Där kan du välja mellan att göra praktik, studera utomlands eller läsa ytterligare kurser vid Göteborgs universitet eller vid något annat lärosäte i Sverige.

När du är klar med din utildning

När du har läst statsvetarprogrammet har du möjlighet att fortsätta dina studier och fördjupa dina kunskaper ytterligare. Du kan välja att studera ytterligare två år och ta en masterexamen i statsvetenskap.

Jobb och karriär

Med en examen som statsvetare kan du jobba med utredningsarbete, samhällsgranskning (journalistik, forskning) eller politisk påverkan inom offentliga eller privata organisationer och företag. År 2018 genomförde statsvetenskapliga institutionen en alumnundersökning av vad våra tidigare studenter gör efter examen - den visar att så många som 93 procent av våra studenter har fått jobb, trainee- eller volontärtjänst, startat eget eller har fortsatt att studera efter examen.

Alumnintervjun

Karolina Eklöw har en kandidatexamen i statsvetenskap. Idag arbetar hon på Stockholm International Peace Research Institute med att undersöka hur klimatförändringar indirekt påverkar samhällen och därmed fred och säkerhet. Läs hela intervjun med Karolina: Gillar utbildningens flexibilitet

Varför statsvetenskap?

"Vi studerar intressekonflikter i samhället, kampen mellan makt och rätt. Vi söker förklaringar till och konsekvenser av fördelningen av resurser och spridningen av idéer om samhället. Vad kan vara viktigare? "

Marie Demker, professor i statsvetenskap.

 

Sök till statsvetarprogrammet

Öppen 16 september-15 oktober, på ANTAGNING.SE

Kontakt

Studierektor
Ulrika Möller

Studie- och yrkesvägledare
Eva Nilsson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-10-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://pol.gu.se/Utbildning/kandidatprogram/statsvetarprogrammet/
Utskriftsdatum: 2019-12-10