Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statsvetarprogrammet, 180 hp

Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Det finns flera definitioner av politik, till exempel att det rör sig om en kamp om makt eller som ett svar på frågan "vem får vad, när och hur?" Politiken sätter ramarna för våra liv. Den påverkar våra valmöjligheter, sociala relationer och ekonomi. Politik kan bidra till att förverkliga värderingar om vad som är ett gott samhälle. 

På Statsvetarprogrammet utbildas du i att analysera makt och demokrati, politiska idéer, aktörer och institutioner på olika politiska nivåer. Utbildningen ger dig kvalificerade kunskaper till grund för en karriär som samhällsanalytiker. Statsvetare jobbar ofta med utredningsarbete, samhällsgranskning (journalistik, forskning) eller politisk påverkan inom offentliga eller privata organisationer och företag.

Statsvetare med inriktning

Statsvetarprogrammet omfattar tre års studier på grundnivå, vilket ger dig en politices kandidatexamen (180 hp). Statsvetenskap blir ditt huvudämne (90 hp) men du väljer också en av nedanstående sex inriktningar. Inriktning väljer du först när du har läst en hel termin på programmet.
 

 1. Statsvetenskap med 60hp nationalekonomi i ämnesvis progression.
   
 2. Statsvetenskap med 60hp statistik i ämnesvis progression.
   
 3. Statsvetenskap med 60hp internationella relationer i ämnesvis progression.
   
 4. Statsvetenskap med 60hp sociologi i ämnesvis progression.
   
 5. Statsvetenskap med 60hp psykologi i ämnesvis progression.
   
 6. Statsvetenskap med 60hp medie- och kommunikationsvetenskap i ämnesvis progression.

 

Valet av inriktning betyder att du blir statsvetare med en speciell profil, med fokus på antingen ekonomiska, internationella, mediala eller sociala samhällsfrågor. Programmet innehåller, utöver inriktningsåret, en valfri termin. Där kan du välja mellan att göra praktik, studera utomlands eller läsa ytterligare kurser vid Göteborgs universitet eller vid något annat lärosäte i Sverige.

När du är klar

När du har läst Statsvetarprogrammet har du möjlighet att fortsätta dina studier och fördjupa dina kunskaper ytterligare. Du kan studera ytterligare två år och ta en masterexamen i statsvetenskap.

Med en examen som statsvetare kan du jobba med utredningsarbete, samhällsgranskning (journalistik, forskning) eller politisk påverkan inom offentliga eller privata organisationer och företag. Läs mer här om vad som händer efter examen.  

Till vänster hittar du en meny med flikar där du kan läsa mer om vårt Statsvetarprogram. Tveka inte att höra av dig om du har frågor. 

Varför statsvetenskap?

"Statsvetenskap är vetenskapen om politik. Vi studerar intressekonflikter i samhället, kampen mellan makt och rätt. Vi söker förklaringar till och konsekvenser av fördelningen av resurser och spridningen av idéer om samhället. Vad kan vara viktigare? "

Marie Demker, professor i statsvetenskap.

 

 

Kontakt

Studierektor/ programansvarig
Ulrika Möller

Studieadministratör
Caroline Fällgren

Studie- och yrkesvägledare
Sara Birgerson

Praktiksamordnare
Karin Andersson

Internationell koordinator
Angelica Thell

Rebecca skräddarsyr sin masterutbilning utomlands

Läs intervju med en alumn från Statsvetarprogrammet.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2018-05-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?