Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statsvetarprogrammet

Statsvetarprogrammet passar dig som vill ha en bred samhällsvetenskaplig utbildning, med möjlighet till jobb inom både offentliga och privata organisationer. Under utbildningen lär du dig att analysera makt och demokrati, politiska idéer, aktörer och institutioner på olika politiska nivåer. Med en examen i statsvetenskap är chansen stor att du får ett jobb direkt efter studierna.

Programinnehåll

Statsvetenskap är det vetenskapliga studiet av politik. Det finns flera definitioner av politik, till exempel att det handlar om en kamp om makt, eller som ett svar på frågan "vem får vad, när och hur?”. Det mesta i vårt vardagliga liv påverkas av politiska beslut och som statsvetare får du en helhetsbild av hur samhällets olika delar hänger ihop.

Under utbildningen lär du dig om statsvetenskapens huvudsakliga fokusområden; makt, stat och offentlig förvaltning, politiska system och institutioner, demokrati och demokratiteori, val och väljarbeteende, globalisering, och teorier om internationell politik. Du får utforska och reflektera kring olika samhällsproblem och fenomen och lära dig att analysera makt och demokrati, politiska idéer, aktörer och institutioner på olika politiska nivåer.

Statsvetenskap är ditt huvudämne, 90 hp. När du har läst en hel termin på programmet väljer du en av följande sju inriktningar:

Statsvetenskap med 60 hp nationalekonomi
Statsvetenskap med 60 hp statistik
Statsvetenskap med 60 hp internationella relationer
Statsvetenskap med 60 hp sociologi
Statsvetenskap med 60 hp psykologi
Statsvetenskap med 60 hp medie- och kommunikationsvetenskap
• Statsvetenskap med 60 hp statsvetenskap

Under programmets första år läser du grundläggande kurser i statsvetenskap som handlar om institutioner och aktörer i demokratin och om politisk teori och internationell politik, samt fördjupningskurser i några olika ämnesdelar. Andra året läser du grund- och fördjupningskurser i det ämne som du valt som inriktning. Valet av inriktning betyder att du blir statsvetare med en speciell profil – med fokus på antingen ekonomiska, internationella, mediala, statsvetenskapliga eller sociala samhällsfrågor.

Utöver inriktningsåret innehåller programmet en valfri termin. Då kan du välja mellan att göra praktik, studera utomlands eller läsa ytterligare kurser vid Göteborgs universitet eller vid något annat lärosäte i Sverige.

Undervisningsform

Utbildningen har en nära anknytning till ledande statsvetenskaplig forskning och de allra flesta av lärarna är meriterade forskare. Undervisningen bygger på föreläsningar och litteraturstudier, olika typer av obligatoriska seminarier och gruppövningar, där du redovisar såväl individuellt som i grupp. Undervisningsspråket är svenska men en del av litteraturen är på engelska.

• Genom skriftliga och muntliga presentationer kommer du att stärka din kommunikativa förmåga.
• Du kan välja mellan att göra praktik eller studera utomlands under den valbara terminen.
• Du erbjuds föreläsningar, workshops, alumnträffar, och seminarier om jobb och karriär under utbildningen.
• Den sista terminen avslutas med att du skriver ett självständigt examensarbete i statsvetenskap.

Praktik

Många studenter tycker att praktiken är det bästa de gjort! Den ger nya perspektiv och förbereder dig för ditt framtida arbetsliv. Du får också chans att knyta kontakter som kan vara viktiga när det är dags att söka arbete.

Du kan göra praktik under programmets valbara termin, både i Sverige och utomlands. Det är bra om du kan hitta en praktikplats där du kan tänka dig att arbeta när du är klar med din utbildning. Fundera därför tidigt över vad som intresserar dig och vilka arbetsuppgifter du skulle vilja ha. Praktikplatsen väljer du och ansöker till själv, men den måste godkännas av Statsvetenskapliga institutionen. Kravet är att du erbjuds kvalificerade arbetsuppgifter som innebär självständigt analytiskt arbete där du kan pröva och utveckla det du har lärt dig under din utbildning.

Plugga utomlands

Förutom personlig utveckling och en ökad förståelse för omvärlden ger studier utomlands dig ett vassare CV med internationell erfarenhet. Studenter som pluggat utomlands har flera konkurrensfördelar när de söker jobb och kan i sina CV ofta ange egenskaper som exempelvis; hög motivation, initiativförmåga, anpassningsbarhet och förmåga att hantera oväntade situationer. Det är ju inte heller så dumt att språkkunskaperna förbättras under tiden!

Under din utbildning har du möjligheter att studera utomlands en eller två terminer. Det finns avtal med universitet i flera olika länder som till exempel: Nederländerna, USA och Syd Korea. Du kan studera på Engelska, Tyska, Franska eller Spanska.

 

Efter studierna

Med en examen i statsvetenskap är du väl rustad för kvalificerade arbeten.

Några exempel:

• Utredningsarbete – nämndsekreterare, budgetsamordnare eller projektadministratör
• Samhällsgranskning – forskare, journalist eller revisionssekreterare
• Tjänsteman på myndighet – handläggare, samordnare eller kommunikatör

År 2018 genomfördes en alumnundersökning för att ta reda på vad tidigare studenter gör efter examen. Den visar att 93 procent är sysselsatta. Alumner, tidigare studenter, som svarade att de gjorde praktik under sin utbildning kom snabbare ut på arbetsmarknaden än de som inte gjorde praktik. Exempel på var alumnerna arbetar:

• Göteborgs Stad
• Göteborgs universitet
• Migrationsverket

Efter statsvetarprogrammet kan du också välja att studera vidare på något av våra masterprogram.

Alumnintervjun

Karolina Eklöw har en kandidatexamen i statsvetenskap. Idag arbetar hon på Stockholm International Peace Research Institute med att undersöka hur klimatförändringar indirekt påverkar samhällen och därmed fred och säkerhet. Läs hela intervjun med Karolina: Gillar utbildningens flexibilitet

Varför statsvetenskap?

"Vi studerar intressekonflikter i samhället, kampen mellan makt och rätt. Vi söker förklaringar till och konsekvenser av fördelningen av resurser och spridningen av idéer om samhället. Vad kan vara viktigare? "

Marie Demker, professor i statsvetenskap.

 

Sök till statsvetarprogrammet

Öppen 16 mars-15 april, på ANTAGNING.SE

Kontakt

Studierektor
Ulrika Möller

Studie- och yrkesvägledare
Eva Nilsson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2020-03-04
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?