Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Statsvetenskap

Statsvetenskap innebär att studera och analysera politik och politiska system. Två centrala grundbegrepp är demokrati och makt. 

Inom statsvetenskap studeras såväl det lokala politiska systemet - till exempel kommuner, som det nationella - till exempel riksdagen och övernationella - till exempel EU och FN. Vidare studeras olika aktörer som medborgare, politiska partier, organisationer och stater, liksom politiska ideologier och idéer.

För arbete i såväl privat som offentlig verksamhet

Kurserna i statsvetenskap ger värdefulla kunskaper och färdigheter för arbete inom såväl privat som offentlig verksamhet, till exempel för yrken som innehåller kvalificerat utredningsarbete - till exemepl samhällsgranskning som journalistik och forskning, kontakter med myndigheter i Sverige och andra länder och arbete inom internationella organisationer.

Forskningsanknuten utbildning med flexibilitet

Vår utbildning i statsvetenskap har en nära anknytning till institutionens forskning där statsvetenskapens olika problemfält presenteras som exempelvis politisk teori, svensk och jämförande politik, förvaltning samt internationell politik. Vi lägger stor vikt vid att förmedla ett kritiskt förhållningssätt till studiet av politik och att de studerande tillägnar sig goda metodologiska kunskaper.

Som student hos oss har du stora möjligheter att själv skräddarsy din examen. På samtliga moment satsar vi till exempel på metodundervisning och eget uppsatsskrivande. Där får du möjlighet att under professionell vägledning arbeta med ett område du själv valt och är intresserad av. Det vi vill att du ska få med dig efter att ha studerat hos oss är god analytisk förmåga och gedigen sakkunskap inom området statsvetenskap. Detta är färdigheter som är relevanta för en bred arbetsmarknad.

Varför statsvetenskap?

”Jag håller på med statsvetenskap för att bättre förstå varför människor lever som de gör i sin vardag. Allt handlar inte om individuella val utan politiken formar förutsättningarna. Jämställdhet är ett sådant område där man kan se skillnader mellan länder men också över tid inom ett land som Sverige. När jag växte upp var det ovanligt med kvinnliga politiker, idag är det en självklarhet med en jämn fördelning av kvinnor och män i riksdag och regering. På vilket sätt har det påverkat jämställdheten i samhället i övrigt? Det är sådana frågor jag forskar om.”

Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap.

Kontakt

Studierektor
Ulrika Möller

Studie- och yrkesvägledare
Eva Nilsson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2019-04-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?