Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vad gör en europavetare efter examen?

Ansök om examen

När du är klar med din utbildning ska du ansöka om att få ut din examen. Det gör du via Göteborgs universitets examensenhet.

Examensbeskrivningen för filosofie kandidatexamen (fil.kand) med huvudområde europakunskap hittar du här.

Arbete efter examen

Europaprogrammet är genom sin bredd en god förberedelse för att arbeta med många olika saker: administration, ekonomi, företagande samt politiska, sociologiska och kulturella analyser.

Programmet karaktäriseras som en generalistutbildning.
Möjligheterna på arbetsmarknaden kan till en del också vara avhängt av vilket profilämne du väljer, men valet av huvudämne väger tyngre än valet av inriktning.

En företagsekonom jobbar ofta med redovisning- och revision, marknadsföring och försäljning, men också med utredningsarbete. Utrednings- och handläggningsarbete är mycket vanligt för en statsvetare eller sociolog. Arbetsområdena kan vara arbetsmarknad, utbildning, miljö med mera. Fler statsvetare återfinns möjligen i arbeten inom politik, opinion, diplomati och internationellt verksamhet än inom hälsa, välfärd, socialtjänst och kriminologi, där å andra sidan fler sociologer är verksamma.

Också nationalekonomer arbetar ofta som handläggare/utredare inom statlig och kommunal förvaltning eller inom internationella organisationer, som analytiker hos banker, fondkommissionärer eller större företags finansavdelning.

Personer med fördjupning i kulturgeografi är inget undantag. Vanliga arbetsområden för dessa är utrednings- och planeringsarbete med till exempel kommunikationer, miljö med mera på regional eller lokal nivå.

För den som väljer en historisk fördjupning brukar arbeten inom kultur- förlags- och museivärlden vara eftertraktade, som journalist, informatör, bibliotekarie och dokumentalist. Jobb inom undervisningssektorn står öppna för samtliga inriktningar, exempelvis som lärare inom högskolan, vilket kräver en avslutad forskarutbildning.

Exempel på yrken/arbetsuppgifter hos studenter som har examen på programmet är:

 • regional EU-handläggare (West Sweden)
 • departementssekreterare på Näringsdepartementet
 • internationell sekreterare på Lunds universitet, på internationella enheten på Västra Götalandsregionen
 • handläggare/utredare på kommunkansli
 • trainee vid EU-kommissionen
 • handläggare på försäkringskassans internationella sektion 
 • ambassadtjänsteman
 • utredare/handläggare på SÄPO
 • utredare/handläggare vid SACO:s internationella enhet
 • utredare på Amnesty International
 • handläggare vid EU-upplysningen

Flera har fortsatt med högre studier och är doktorander vid respektive institution för sitt profilämne alt studerar vid ett masterprogram i Europa, exempelvis Collége d’Europé i Brugge.

Vi har låtit en av våra alumner, Johanna Sjöström, göra en alumnundersökning för att bland annat ta reda på vart våra tidigare studenter har tagit sig. Johanna genomförde telefonintervjuer och skrev en rapport kring detta. Läs gärna rapporten här:

Alumnundersökning

Alumninätverket

Alumner är ett annat ord för före detta studenter. Statsvetenskapliga institutionen och Centrum för Europastudier strävar efter att hålla god kontakt med alumner som läst på något av Europaprogrammen. Sedan 2012 har Statsvetenskapliga institutionen en Alumnsamordnare, Karin Andersson, som verkar för att öka sammarbetet mellan alumner och programmen.

Om du själv vill gå med i alumninätverket efter att du avslutat dina studier hos oss kan du läsa mer om detta här.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2018-02-05
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?