Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välj mellan åtta profilämnen

När du ansöker till programmet väljer du själv ett av åtta ämnen, varav tre har historiskt perspektiv (historia, ekonomisk historia eller idé- och lärdomshistoria), tre ett samhällsvetenskapligt perspektiv (kulturgeografi, sociologi och statsvetenskap) samt två är ekonomiämnen (företagsekonomi och nationalekonomi).

Du läser minst 60 hp i ditt profilämne men kan också fördjupa dig ytterligare genom att fortsätta med ytterligare 30 hp under den valfria terminen.

Oavsett vilket ämne du väljer tränas din metodologiska och teoretiska förmåga att göra vetenskapliga analyser och att kritiskt läsa vetenskapliga texter. Klicka på ett ämne nedan för att komma till respektive institution där du kan läsa mer om ämnet.

Historia

Studier i historia innebär i huvudsak studier i den politiska och kulturellt/sociala historien samt i historisk metod och teori. Forskningsinriktningar vid institutionen är t ex genushistoria och västsvensk regional historia.

Ekonomisk historia

Ämnet ger kunskaper om historiska samhällen, om deras produktion, materiella behovstäckning och sociala struktur och sambanden mellan dessa, om nutidens samhällsekonomiska system, deras förutsättningar och framväxt och om ekonomiska tillväxtproblem under olika betingelser.

Idé- och lärdomshistoria

Ämnet ger en orientering om den vetenskapliga och intellektuella, i första hand västerländska kulturens utveckling fram till idag.

Därutöver behandlas moderna vetenskapsteoretiska, kvinnovetenskapliga och ideologianalytiska perspektiv.

Kulturgeografi

I detta ämne studeras näringsliv, handel, befolkning, bebyggelse, transporter, kommunikationssystem och samhällsutveckling i olika regioner och länder. En central uppgift är att studera de geografiska förutsättningarna för lokalisering av olika verksamheter och vilka faktorer som avgör människors rörelsemönster.

Sociologi

I ämnet studeras och analyseras sociala relationer och processer av olika slag - alltifrån globala relationer och historiska samhällsförändringar till människors möten i vardagen, människors livshistoria och identiteter. Exempel på forskningsområden är makt- och kön, social ojämlikhet, etniska konflikter, ungdomskultur, brottslighet, arbetsliv m.m.

Statsvetenskap

Statsvetenskapen studerar och analyserar politik och politiska system. Två centrala grundbegrepp är demokrati och makt. Inom ämnet studeras såväl det lokala politiska systemet (t ex kommuner), som det nationella (t ex riksdagen) och övernationella ( t ex EU och FN).

Vidare studeras olika aktörer såsom medborgare, politiska partier, organisationer och stater liksom politiska ideologier och idéer.

Företagsekonomi

Studierna erbjuder en översikt över de synsätt, teorier och modeller, som ämnet företagsekonomi tillhandahåller för beslutsfattande inom företag och andra former av organisationer. De studerande skall ges en gedigen, företagsekonomisk utbildning med stark verklighetsanknytning. Studierna omfattar i huvudsak områdena marknadsföring, organisation, redovisning/ finansiering och kalkylering.

Nationalekonomi

I ämnet studeras hushållens, företagens och offentliga myndigheters resursfördelning (mikroekonomi), liksom sambanden mellan ekonomiska företeelser i samhället i sin helhet (makroekonomi). I internationell ekonomi analyseras förutsättningar för handel samt utveckling i ett globalt perspektiv, medan finansiell ekonomi orienterar om finansiella transaktioner och instrument.

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-07-06
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?