Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Europaprogrammet

Europaprogrammet är ett kandidatprogram för dig som vill läsa en bred tvärvetenskaplig utbildning men samtidigt få en spets till din framtida karriär. Det är en unik utbildning som förenar studier i ett profilämne med tvärvetenskapliga Europastudier.

Under studierna behandlas de viktigaste tendenserna i Europa - såväl EU:s uppbyggnad och utvidgning som omvandlingen av länderna i Östeuropa - utifrån flera olika perspektiv: historiskt, politiskt, ekonomiskt, socialt och kulturellt. De kulturella identiteternas ökande betydelse diskuteras, från redan etablerade identiteter som de nationella, som lever vidare och framträder i vissa fall med förnyad kraft, till nya som skapas med grund i migrationsrörelser och livet i det moderna - en del talar om det postmoderna - Europa.

Tvärdisciplinär utbildning som du kan anpassa efter dina intressen

Åtta ämnen samarbetar i programmet, vilket ger dig som student en dubbel kompetens med både fördjupade ämneskunskaper i ett ämne och tvärvetenskapliga grund- och fördjupningskunskaper i Europakunskap. Du väljer mellan profilämnena ekonomisk historia, företagsekonomi, historia, kulturgeografi, idé- och lärdomshistoria, nationalekonomi, sociologi eller statsvetenskap. Tillsammans har ni som grupp en enorm bredd med alla dessa perspektiv vilket ger alla både bredd och spets.

Genom tvärdisciplinära teman och frågeställningar får du en bred kompetens att arbeta med Europafrågor, såväl i Sverige som i utlandet.

Praktik, utlandsstudier och karriärvägledning

Du får också möjlighet till praktik och utlandsstudier under utbildningen. Hör gärna av dig till våra kontaktpersoner kring vägledning, praktik eller internationella studier om du vill veta mer.

Utbildningsplan med kurser och upplägg

För att se utbildningens upplägg, läs mer i Europaprogrammets utbildningsplan

Alumnintervjun

Som controller på Sahlgrenska Universitetssjukhuset jobbar Felix Ekenstam med ekonomiska analyser, redovisningar och fackliga förhandlingar. Där kommer hans utbildning väl till pass – han läste Europaprogrammet med inriktning nationalekonomi och blev kunnig inom både ekonomi och politik. Läs hela intervjun med Felix här.

European Studies at the University of Gothenburg

Sök till Europaprogrammet

Öppen 16 mars-15 april på ANTAGNING.SE

STUDENTPORTRÄTT

Här finns intervjuer med studenter på våra olika utbildningar.

Kontaktpersoner Centrum för Europastudier

Studierektor/programansvarig
Linda Berg

Studieadministratör, Europaprogrammet och MAES
Kajsa Evertsson

Studieadministratör, EMAES
Ingrid Andreasson

Studie- och yrkesvägledare
Eva Nilsson

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2020-03-24
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?