Goda karriärmöjligheter för studenter på Europaprogrammet

Nyhet: 2019-04-11

2018 genomfördes en alumnundersökning som fokuserade på sysselsättning, karriär och mobilitet bland tidigare studenter från statsvetenskapliga institutionen. Här kan du få mer information om karriärmöjligheter för de som har läst just Europaprogrammet.

Arbete och fortsatta studier

Drygt en tredjedel av de som har studerat Europaprogrammet läser vidare på masternivå eller påbörjar andra studier. Majoriteten av de som inte läser vidare är anställda (57 procent). Endast 3 procent är arbetssökande. Nästan hälften av de som arbetar är tillsvidareanställda.

Av de som är anställda arbetar 33 procent inom den offentliga sektorn. Av dessa arbetar 16 procent på nationell nivå, 5 procent på regional nivå och 12 procent på kommunal nivå. 28 procent av de som arbetar är anställda inom den privata sektorn.

Vad kan du bli? – Yrken och arbetsgivare

Vanligast är att ha arbeten som innebär administration och handläggning av olika slag, till exempel service-, antagnings-, asyl- och arbetsmarknadshandläggare. Inom den privata sektorn förekommer yrkestitlar som konsult, projektledare, planeringschef och controller. Exempel på politiska jobb är politisk sekreterare och kampanjarbetare. Göteborgs Stad, följt av Migrationsverket är den mest förekommande arbetsgivaren för alumner från Europaprogrammet. Mer än hälften av de som har läst programmet stannar i Göteborgsregionen efter avslutade studier.

Exempel på vanligt förekommande jobbtitlar

• Administratör
  • Ambassadsekreterare
  • Analytiker
  • Arbetsmarknadshandläggare
  • Asylhandläggare
  • Kommunikatör
  • Kronoinspektör
  • Konsult
  • Nämndsekreterare
  • Politisk sekreterare
  • Projektledare
  • Servicehandläggare
  • Utvecklingsledare
  • Verksamhetsutvecklare

Över en tredjedel har jobb redan innan de avslutar sina studier!

74 procent av de som har läst Europaprogrammet får sin första anställning inom ett halvår efter avslutade studier. Över en tredjedel får jobb redan innan de avslutar sina studier.
När vi frågar tidigare studenter om vad de tror var avgörande när de fick sin första anställning efter studierna svarar 28 procent att praktik var en viktig aspekt. Även utbildningens innehåll, extra- och sommarjobb och examensarbetet uppges vara viktiga faktorer för att få jobb.

Av det som du lär dig under utbildningens gång är det vissa färdigheter och förmågor som tidigare studenter uppger att de har särskilt stor nytta av i sina nuvarande arbetsuppgifter. Dessa är att färdigställa uppgifter inom givna tidsramar, att arbeta och lösa problem självständigt, att arbeta i grupp samt att kritiskt reflektera, värdera och diskutera. Bland tidigare studenter uppger två tredjedelar att deras nuvarande arbetsuppgifter motsvarar nivån på utbildningen.

AV: Centrum för Europastudier

Artikeln publicerades först på: europastudier.pol.gu.se

Sidansvarig: Anna-Karin Lundell|Sidan uppdaterades: 2017-12-05